Zibanejad skrev poänghistoria i Rangers-kross

New York Rangers hade lekstuga och krossade Philadelphia Flyers med 9–0. Lekledare? Mika Zibanejad som skrev historia när han gjorde tre mål och lika många assist i den andra perioden.
– Det känns helt overkligt, säger han till Sportbladet.

|

Philadelphias spelare hade en mardrömsdag på jobbet när de mötte New York Rangers borta på Madison Square Garden.

Efter en tvåmålsledning i den första perioden förnedrade New York-laget gästerna med att dundra in sju mål i den andra perioden. Mika Zibanejad låg bakom sex av dem. Först förärades han assist till tre mål i rad, och sedan såg han till att själv göra de efterföljande tre målen, på fyra skott, inom tio minuter.

– Sex poäng i en och samma period…jag har nog inte gjort det sedan jag var liten och spelade med galler hemma i Stockholm och det känns såklart helt overkligt, säger Zibanejad till Sportbladet.

42 år gammalt rekord

Med sina sex poäng i samma period tangerar 27-åringen från Stockholm det 42 år gamla rekordet över antal gjorde poäng i samma period, skriver nhl.com. Den före detta New York Islanders-spelaren Bryan Trottiers gjorde tre mål och tre assist i samma period mot just Rangers, den 23 december 1978. Sedan dess har Trottiers varit ensam med bedriften – fram till i natt.

För Zibanejad var det mer än ”bara” en otrolig match, det var också en förlösande match för svensken som inte fått det att stämma den här säsongen.

– Så det är såklart väldigt skönt när det lossnar på det här viset. Efter ett år som ifjol så blir det förväntningar på produktionen, både från mig själv och omvärlden, och när det då inte går som man hoppats och trott är det förstås lite motigt. Men, ja, nu gick det bra, säger han till Sportbladet.

Rangers spelade dessutom utan både tränaren David Quinn och de assisterande tränarna Jacques Martin, David Oliver och Greg Brown på grund av NHL:s covid-19-regler. I stället var det tränaren för Rangers farmarlag Hartford, Kris Knoblauch, som fick axla rollen som coach under matchen.

"Utskämda"

Efter att ha släppt in fem mål på 13 skott fick Philadelphiamålvakten Brian Elliot lämna isen drygt sju minuter in i den andra perioden. Men hans ersättare Carter Hart hade knappast en bättre dag han. Hart släppte in fyra mål på 16 skott.

– Det är ingen tvekan om att vi inte var bra, säger Philadelphias tränare Alain Vigneault efter matchen.

– Vi kunde inte försvara oss och fick inte i gång spelet. Vi blev verkligen utskämda, fortsätter han.