Zetterberg tar på sig ledarroll

ANNONS
|

Med bara fyra dagar kvar till VM-premiären gjorde Henrik Zetterberg sitt första ispass på en dryg vecka när Tre Kronor tränade i Globen. Det var en trött 31-åring som inte kunde dölja sina gäspningar. Han landade i Sverige vid 14-tiden på eftermiddagen och redan två timmar senare var skridskorna på.

–Det känns riktigt bra att få det här passet, säger Zetterberg som piggnade till när han väl fick låna en puck.

Att han är en av de stora stjärnorna i ett redan namnkunnigt lag är klart. Det är "Zäta" alla vill prata med. Men ser han sig själv som en ledare i truppen?

ANNONS

–Med nio säsonger i NHL och tre OS är det klart att jag ska vara en ledare. Man har ju hunnit skaffa en del rutin.

Vad var det som fick dig att verkligen vilja vara med i den här turneringen?

–Jag är hel och frisk och sugen på att spela mer ishockey. Vi är ett otroligt starkt lag här och VM ligger en vecka senare än vanligt.

Har du hunnit kolla de andra lagen så att du kan utnämna några VM-favoriter?

–Ryssland och Kanada är två starka lag om jag inte får välja oss. Får jag det? Vi är med där uppe. Och Tjeckien, Finland, USA och Slovakien.

Bara de?

–Haha, men det är ju så. Alla kan slå alla där.

Henrik Zetterberg spelade samtliga matcher för Detroit den här säsongen, men det var först efter jul som han själv tycker att han har varit bra. Att kroppen håller säger han beror på att han har blivit bättre på att ta hand om ben och ljumskar.

Mycket talar för att han får bilda kedja med Daniel Alfredsson och Johan Franzén under VM-turneringen. Något som han själv gärna ser.

Han kommer inte att spela tisdagens träningsmatch mot USA, tröttheten sätter stopp. I stället blir det ett enklare träningspass och vila. Något speciellt valborgsfirande finns det inte heller tid för.

ANNONS

–Valborg i Sverige, kan inte minnas när jag firade det senast. Men det blir nog i sängen på hotellet. Jag kanske kollar fotboll, det är ju Manchester United mot City.

Tre Kronors manager Johan Garpenlöv är glad för att Henrik Zetterberg bestämde sig för att spela VM.

–Det är en kanonkille. Jag har ju själv lirat med honom. Han är öppen och lätt att ha att göra med.

Är sådant viktigt när man sätter ihop ett lag?

–Det är väl alltid roligare om någon är trevlig.

Är han en ledare i laget?

–Sånt växer fram under en turnering. Men det är klart att han är en sån typ.

Henrik Zetterberg hör inte vad Garpenlöv säger, han är fullt upptagen att avsluta ännu en intervju. Det lär bli fler sådana under VM-turneringen.

ANNONS