Wolfgang Pischler.
Wolfgang Pischler. Bild: NILS JAKOBSSON

Wolfgang Pichler vårdas på sjukhus i Tyskland

Den framgångsrika före detta förbundskaptenen för det svenska skidskyttelandslaget, Wolfgang Pichler, vårdas på sjukhus i Tyskland. Pichler drabbades av allvarliga hjärtproblem under ett cykelpass i hemorten Ruhpolding. Läget uppges vara allvarligt, men stabilt.
– Våra tankar är med Wolfgang, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Wolfgang Pichler vårdas på sjukhus i Tyskland för allvarliga hjärtproblem. Han drabbades av detta under ett cykelpass i hemorten Ruhpolding, skriver SOK i ett pressmeddelande.

65-åringens tillstånd anses vara allvarligt, men stabilt.

– Våra tankar är med Wolfgang, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i pressmeddelandet.

Försatt i koma

Tyska Bild uppger att Pichler har drabbats av en hjärtattack, och att han fick återupplivas på plats. Sedan transporterades Pichler till Traunsteins sjukhus för vidare behandling. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån DPA är han försatt i konstgjord koma.

Brodern Claus Pichler bekräftar detta för DPA.

– Wolfgang är i de bästa händerna just nu och vi kan bara vara försiktigt optimistiska, säger Claus Pichler till DPA i ett uttalande som bland annat Bild publicerat.

ANNONS

Pichler är för tillfället anställd som talangutvecklare för projekt Olympisk Offensiv inom SOK. Pichler har tidigare varit förbundskapten för det svenska skidskyttelandslag som vann två guld och två silver i OS i Pyeonchang under 2018.

– Wolfgang är en stor ledare inom svensk idrott med en enorm passion för allt han tagit sig an. Nu är våra tankar med honom och vi hoppas på snar bättring, säger Peter Reinebo.

Tränade Magdalena Forsberg

Tysken har haft en rad framstående tränaruppdrag inom skidskytte. Första gången var förbundskapten för det svenska landslaget var 1995–1998. 1998–2002 var han personlig tränare åt Magdalena Forsberg. Under Piclers ledning vann Forsberg världscupen hela sex gånger.

– Mina tankar går till honom och hans familj. Han är verkligen en. Jag hoppas att han klarar det här, säger Forsberg till Sportbladet.

2002 blev Pichler svensk förbundskapten igen, innan han 2014 var tränare för de ryska skidskyttedamerna. Pichler var återigen svensk förbundskapten 2015–2019.

2007 fick han ta emot TV-sportens Sportspegelpris för sina insatser som förbundskapten.

Innan han kom in på tränaryrket utövade han själv skidskytte, och kom på 19:e plats i världscupen som bäst.

ANNONS