Wimbledon stoppar ryska och belarusiska spelare

Herrarnas världstvåa och damernas världsfyra i tennis stoppas från Wimbledon. Det står klart efter ett pressmeddelande från den anrika grand slam-turneringen, där arrangören också uttrycker sitt stöd för Ukraina i kriget som rasar i landet. Enligt Kreml är tilltaget ”oacceptabelt.”

ANNONS
|

Den anrika tennisturneringen Wimbledon gick under onsdagseftermiddagen ut med att ryska och belarusiska spelare stoppas från sommarens turnering i London.

På sin hemsida skriver grand slam-turneringen att arrangören vill visa sitt fortsatta stöd för alla de som drabbats av den ryska invasionen av Ukraina. Vidare skriver arrangören att det är Wimbledons skyldighet att göra sitt för att minska Rysslands globala inflytande i samband med invasionen.

De skriver att det hade varit oacceptabelt från Wimbledons sida om den ryska staten skulle kunna utröna några fördelar genom framgångar från ryska och belarusiska spelare i turneringen.

Kreml: Oacceptabelt

Bland de styrande i Ryssland är tongångarna bistra efter att ryktena om Wimbledons besked började spridas. Rykten som nu alltså bekräftats.

ANNONS

– Det är otillåtet att åter igen hålla idrottare som gisslan för politiska fördomar, politiska intriger och fientligt agerande mot mitt land, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov vid en presskonferens, enligt Interfax.

Peskov säger att Wimbledons beslut skadar turneringen eftersom Ryssland är en stor tennisnation med spelare högt upp på rankningen.

– Jag hoppas att spelarna, trots allt, gör allt vad de kan för att hålla formen och inte förlorar sin världsklasskapacitet, säger han.

ATP: ”Brott mot avtal”

Tennisen är en av få sporter där spelare från Ryssland och Belarus fortfarande kunnat få utöva sina sporter på den internationella arenan. De två största tourerna, ATP och WTA, har valt att fördöma invasionen men inte stoppa spelarna från de aktuella länderna. I stället har spelare från Ryssland och Belarus varit tvungna att tävla under neutral flagg.

Och ATP och WTA är kritiska mot Wimbledons förbud.

”Vi anser att dagens ensidiga beslut av Wimbledon att utesluta ryska och belarusiska spelare från årets upplaga är orättvist och att det riskerar att skapa ett skadligt prejudikat för sporten”, skriver herrtouren ATP i ett uttalande.

”Diskriminering baserad på nationalitet utgör även ett brott i vårt avtal med Wimbledon som säger att spelarnas medverkan enbart baseras på ATP-rankningen”.

Men Wimbledon, som är en av de fyra stora Grand Slam-turneringarna inom tennisen, går nu alltså ifrån denna princip. Det betyder att den nuvarande manliga världstvåan, Daniil Medvedev, och den kvinnliga världsfyran Aryna Sabalenka, stoppas från grästurneringen i London.

ANNONS

Än så länge tycks ryska och belarusiska spelare få spela i nästkommande grand slam-turnering, Franska öppna, men under neutral flagg. Wimbledon drar igång den 27 juni.

De nordiska tennisförbunden har sedan krigets början uppmanat det internationella tennisförbundet att porta spelare från Belarus och Ryssland.

LÄS MER:Kreml: "Otillåtet hålla spelare som gisslan"

ANNONS