Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Wikströms mardrömsbesked – korsbandet är av

Rasmus Wikström, 18, tvingades lämna mötet med Falkenberg efter bara några minuter. Nu står det klart att korsbandet är av på talangen.

Med André Calisir och Kristopher Da Graca avstängda fick Rasmus Wikström chansen att debutera från start i allsvenskan. Det skulle bli en minst sagt olycklig debut för mittbackstalangen.

För redan efter dryga fem minuter skulle olyckan vara framme. I en vändning fastnade 18-åringen i gräset och vred till sitt ena knä och blev liggande på gräset. Efter ett litet tag och en stunds behandling tog han sig ut till sidlinjen där han försökte jogga igång kroppen igen.

Men det försöket skulle visa sig vara lönlöst.

I stället lämnade han Gamla Ullevi på bår.

– Det vi kan säga är att det inte såg bra ut, men vi får avvakta till i morgon, sa Poya Asbaghi efter måndagens möte med Falkenberg.

"Konvalescenstiden blir nio till tolv månader"

Under tisdagen skulle Rasmus Wikström undersökas med en magnetröntgen. En undersökning som skulle visa det absolut värsta beskedet.

Korsbandet är av på 18-åringen och nu väntar en lång tids rehab för honom.

– Jag har pratat med honom. Det blir operation. Det är det främre korsbandet. Om det inte svullnar görs den om två-tre veckor. Konvalescenstiden blir nio till tolv månader, säger IFK Göteborgs läkare Jon Karlsson.

Skadan inträffade i matchöppningen mot Falkenberg.

– Jag visste från början att det var korsband. Jag såg det direkt. Jag ville inte säga det förrän bilderna var klara. Det finns inga skador på bakre korsbandet, säger Jon Karlsson.

LÄS MER: Alexanderssons besked efter oroande bilderna

Rasmus Wikström börjar den mödosamma resan tillbaka direkt.

– Han börjar sin rehab redan i dag. Det handlar om att få upp rörligheten, så att det inte stelnar till. Träna muskulaturen, säger Jon Karlsson.

I bästa fall kan han vara tillbaka i spel till seriestarten nästa år?

– Ja, det är ingen omöjlighet.

Rasmus Wikström har under våren känt smärtor i samma knä.

– Men inget som detta. Det finns inget samband mellan det och denna skada, säger Jon Karlsson.

Förutom Rasmus Wikström drog även Patrik Karlsson Lagemyr korsbandet tidigare i somras.

– Jag försökte lyfta humöret på Rasmus och sade att ni får hjälpas. Nej, det här är inte så himla roligt. Han hade stöd av sina föräldrar.

Jon Karlsson berättar att klubben för tio år sedan drabbades av fem korsbandsskador på en sommar, men sedan dess nästan varit förskonad från korsbandsskador.

– Det var Robin Söder, Adam Johansson, Kamal Mustafa, Nicklas Carlsson och Mikael Dyrestam. Sedan har vi inte haft någon, förutom Thomas Rogne. Vi kör väldigt noga med förebyggande styrketräning.

Operationen görs av Jon Karlsson på Orthocenter.

GP har varit i kontakt med Rasmus Wikström som avböjt att prata om skadan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.