Bild: Collage / TT
Bild: Collage / TT

Wassberg: "Ett jävla liv för en liten grej"

Norskan Therese Johaug testade positivt för den anabola steroiden Clostebol. Hon riskerar nu att stängas av i minst två år. Nu uttalar sig svenska skidlegendarerna Thomas Wassberg och Torgny Mogren om dopningskandalen.

ANNONS
|

Beskedet om skidstjärnans dopningtest chockade under torsdagen skidvärlden. Thomas Wassberg har en framgångsrik karriär som längdskidåkare bakom sig. Under 1980-talet vann han fyra OS-guld och tre VM-guld. Hanverkar inte tycka att nyheten är lika allvarlig.

– Det är väl inget speciellt. Det är som en storm i ett vattenglas. Ett jävla liv för en liten grej misstänker jag, säger Thomas Wassberg.

Hur menar du då?

– Jag är inte så insatt i någon fakta. Så jag kan inte prata mer om det.

LÄS OCKSÅ: Johaug dopad: Jag är förtvivlad

PreparatetClostebol som Johaug testades positivt för användes tidigare bland annatav en del idrottare från forna Östtyskland på 1970- och 1980-talet. Den anabola steroiden är prestationshöjande och muskelbyggande. Thomas Wassberg säger att han inte vet om han hörde talas om ämnet under sin tid som aktiv tävlingsskidåkare.

ANNONS

– Jag kände inte igen det och är inte så insatt i olika sådana där preparat, säger Thomas Wassberg.

"Betydligt värre slarv än senast"

Nyheten om Therese Johaugs dopningskandal väckte starka reaktioner hosTorgny Mogren. Han är en av Sveriges mest framgångsrika längdskidåkare genom tiderna. Bland annat vann han stafettguld i vinter-OS 1988.Mogren har den norske herrstjärnan Martin Johnsrud Sundby i färskt minne, somstängdes av i två månader för ett mindre dopningsbrott i somras.

– Först blev jag lite förvånad och bestört över dopningrykten igen.Sen undrade jagvad det är för slarv den här gången. Det visade sig ju vara betydligt värre slarv än senast. Det känns väldigt tråkigt när sådant här händer, säger Torgny Mogren.

Inte heller Mogren hade hört talas ompreparatetClostebol tidigare.

–Aldrig någonsin. Efter att ha hört uttalande om det i dag har jag förstått vad det var för något.

Han menar att anabola steroider aldrig har känts särskilt aktuella inom skidåkning. Det är inte heller något han var medveten om ifall detanvändes av andra under hans aktiva karriär.

– Muskulatur måste man väl ha, men inte den typen av kraftiga muskler, utan hellre uthålliga och smidiga muskler. Det får man ju bättre på annat sätt.

ANNONS