Wahlqvist: ”Vi ska ge allt för dem”

Ungefär 3 000 svenska fans ska se Sveriges EM-premiär mot England. Ett stöd som för Linus Wahlqvist & Co betyder väldigt mycket.

ANNONS
|

För två år sedan vallfärdade blågula fans till Tjeckien. Supportrarna tog över arenorna i Olomouc, i Uherske Hradiste, i Prag – och hjälpte laget hela vägen fram till en straffseger mot Portugal och en historisk titel.

I år har svenskarna tagit sig till Polen.

Planen?

Den är identisk.

Fansen ska se till att U21-landslaget får det stöd som behövs för att försvara EM-titeln.

De började med att vara på plats under Sveriges sista träning inför premiären mot England i Kielce, och visade sin närvaro med sång, ramsor och applåder.

ANNONS

Och det var ändå bara en liten, liten del av antalet som väntas se matchen på plats.

Bättre än i Tjeckien

- Det kommer bli bättre än vad det var i Tjeckien. Vi har till den här första matchen sålt 2800 biljetter, sedan är det ju även de som har köpt direkt från polska förbundet och det vet vi inte hur många det är. Men vi tror att det blir ungefär 3000, säger Lena Danielsen, biljettansvarig på Svenska fotbollförbundet.

- Vi har alla våra biljetter samlade, även de som är olika kategorier, i ett hörn. Det kommer verkligen bli ”den gula väggen”.

För spelarna är det ett önskescenario.

- Det betyder massor. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga… Att 3000 människor kommer ner hit för att kolla på oss, det är otroligt, säger backen Linus Wahlqvist.

ANNONS

- Nu spelar vi för ett helt land, det är många som har tagit sig ner hit och då vill man, oavsett vad det står i matchen, ge lite extra.

”De är viktiga”

Pawel Cibicki:

- De betyder mer än vad de tror. De är viktiga. De ger oss ett extra stöd, när det är 15 minuter kvar och man är trött och man hör svenska fansen sjunga om oss, då är det extra energi. Och det är den energin man kan behöva, speciellt kanske mot England, säger han.

- Matchen kanske inte avgörs efter tio, tjugo, trettio, det kanske avgörs först efter 80, 85. Det är klart att de är viktiga.

ANNONS

Anfallaren Cibicki, som har haft en fin vår i allsvenska Malmö FF; räknar med att få starta mot England och tror på en tuff svensk premiär.

- Vi vet att England är ett bra fotbollslag, även om de kanske inte har fått till det i mästerskap. Det gäller för oss att vara kompakta, göra det vi är bra på och sedan vet jag att våra chanser kommer att komma, säger han.

Kielce, TT:s utsände

Fakta: Så spelas U21-EM

U21-EM avgörs i Polen den 16–30 juni. Sverige är regerande mästare efter guldet i Tjeckien 2015.

Grupp A: Polen, Slovakien, Sverige, England.

Grupp B: Portugal, Serbien, Spanien, Makedonien.

Grupp C: Tyskland, Tjeckien, Danmark, Italien.

Gruppspelet avgörs den 16–24 juni. Gruppettorna och bästa tvåan går vidare till semifinalerna, som spelas den 27 juni. Finalen avgörs den 30 juni.

På fredagskvällen inleder Sverige EM-slutspelet mot England i Kielce. Sedan väntar värdnationen Polen den 19 juni och Slovakien den 22 juni, båda i Lublin.

ANNONS