Vos nära fjärde segern i Vårgårda – Bastianelli vann tight spurt

Det blev en rafflande spurtuppgörelse när världscupen i Vårgårda avslutades med linjelopp under söndagen – en spurt som fjolårsvinnaren Marianne Vos förlorade med meter kvar till mål.

ANNONS
|

När linjeloppet i Vårgårda avgjordes under söndagen var det på en tuffare bana en någonsin. Marianne Vos var decimeter från sin fjärde seger i Vårgårda, men förra årets segrare fick ge sig för den italienska mästaren Marta Bastianelli.

– Jag är väldigt glad att vinna idag. Det känns väldigt bra efter en tuff säsong, säger Bastianelli till SVT.

LÄS MER:Tuff dag för enda svenskan i Vårgårdas lagtempo

Drog igång lång spurt

Efter nära 15 mil, och många av dem på grusvägar, avgjorde linjeloppet i Vårgårda i en klungspurt som giganten Marianne Vos, för teamet CCC-Liv, drog igång tidigt. Och nederländskan såg ut att gå mot sin fjärde Vårgårda-seger men med meter kvar till mållinjen tog sig Marta Bastianelli, tävlande för Team Virtu (tillsammans med bland andra svenskan Sara Penton), förbi och segrade.

ANNONS

– Jag tog Mariannes hjul och hon tog en lång spurt och jag följde henne till målet, och det gick bra, säger Bastianelli till SVT.

– Det går alltid fort här, och hela racet gick fort. Jag hade Bastianelli på rullen och det var lite för långt så Marta kom förbi, säger Vos som fick nöja sig med andraplatsen.

Trea i mål blev det 20-åriga framtidsnamnet Lorena Wiebes från Nederländerna, tävlandes för Parkhotel Valkenburg.

Nordén bästa svenska

För svensk del var en av de mest intressanta starterna triatleten Lisa Nordén som med ett färskt SM-guld i tempo under söndagen gjorde sitt första linjelopp mot världseliten.

Hon lyckades, efter att i början av sista varvet ha tappat något, vara med i klungan in till slutet men orkade inte hänga med när Vos drog igång spurten. Hon och körde in som bästa svenska på en 42:a plats, 42 sekunder efter Bastianelli.

– Det var jobbigt det här. Jag har lite nackdel att jag inte kört så mycket sånt här och inte har vanan i klungan. Jag har att lära där, att ta mig fram och hålla position och inte stressa upp mig, säger Nordén till SVT.

Ytterligare tre svenskor tog sig i mål i det tuffa loppet; Sara Penton på 50:e plats, Sara Hedberg som 57:a och Sara Olsson som 74:a.

ANNONS
ANNONS