Volleyboll-EM 2026 till Göteborg

För första gången någonsin kommer ett volleyboll-EM för damer arrangeras i Sverige – och det är i Scandinavium i Göteborg som publiken kommer få följa det svenska landslaget.
– Det känns otroligt! Jag blev rörd när jag fick höra det, säger superstjärnan Isabelle Haak i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det svenska volleybollandslaget med Isabelle Haak i spetsen har skördat framgångar de senaste åren, med en kvartsfinalplats i EM 2021 och ett silver i Golden League 2023 som två stora utropstecken.

Nu står det klart att Göteborgspubliken kommer få se landslaget på nära håll.

EM 2026 kommer spelas i staden och det är första gången någonsin som ett volleybollmästerskapet för damer arrangeras i Sverige.

– Det känns oerhört spännande att få möjligheten att arrangera Europamästerskap i Sverige och bygga vidare på den positiva utveckling vi har inom svensk volleyboll. Efter att ha tagit sig till två raka EM-slutspel på bortaplan känns det också väldigt roligt och förväntansfullt att se vad damlandslaget kan prestera med ett starkt hemmastöd i ryggen. Jag tror att vi kommer få uppleva en folkfest i Göteborg 2026, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl i ett pressmeddelande.

ANNONS

15 matcher i Scandinavium

En av fyra EM-grupper avgörs i Göteborg, övriga tre i Turkiet, Tjeckien och ett ännu inte presenterat värdland. Slutspelet kommer spelas i Turkiet och Tjeckien.

Sverige är i och med värdskapet direktkvalificerat till mästerskapet och kommer spela i den grupp som avgörs i Göteborg.

Scandinavium kommer vara spelplatsen som gäller och 15 matcher (varav fem med Sverige) kommer spelas under åtta dagar i augusti. Vilka lag som ingår i Sveriges grupp avgörs efter EM-kvalet i augusti 2025.

– Vi välkomnar Volleyboll-EM och det framgångsrika svenska laget till Göteborg. Nu ser vi fram emot spännande matcher, härlig publikstämning och att få vara med och bidra till lagets fortsatta framgång på det sätt vi kan. Att det är ett mästerskap för damer är vi extra glada över eftersom vi satsar på att bli världsledande inom just damidrottsevenemang, säger Magnus Hallberg, vice vd och evenemangschef på Göteborg & co.

I och med att Sverige är direktkvalificerat är landslaget klart för sitt tredje raka EM-slutspel.

Isabelle Haak: ”Rörd när jag fick höra det”

Senast ett volleybollmästerskap avgjordes i Sverige var 1989, då herrlandslaget knep ett EM-silver i Globen i Stockholm.

37 år senare är det alltså dags för ett svenskt volleybollandslag att jaga EM-framgång på hemmaplan igen.

– Det känns otroligt! Jag blev rörd när jag fick höra det. Vi har tagit oss så långt med det här landslaget och det känns så häftigt att kunna se fram emot ett EM på hemmaplan och att dela den fortsatta resan med Sverige. Det betyder väldigt mycket och ger ett tydligt mål att jobba mot varje landslagssamling, säger den svenska superstjärnan Isabelle Haak, 24, om hemma-EM i pressmeddelandet.

ANNONS

Landslagsspelaren Vilma Julevik, 24, kommer från Göteborg och är fostrad i Tuve VK. Hon ser fram emot ett EM-slutspel i staden där hon växte upp.

– När vi fick veta att EM kommer spelas i Sverige och dessutom i Göteborg så kunde jag inte sluta le! Kan fortfarande inte förstå att det är på riktigt. När jag var liten och spelade i Göteborg så pratade vi ofta i familjen om hur coolt det hade varit att spela i Scandinavium – och nu blir det verklighet. Jag har verkligen inga ord, känslan är obeskrivlig. Det betyder jättemycket! Det kommer motivera mig varje dag, att fortsätta träna för att bli bättre, och är något stort att se fram emot, säger hon.

LÄS MER:Vilma Julevik från Tuve gör succé med landslaget i volleyboll

LÄS MER:Ny förbundskapten för svenska volleydamerna

LÄS MER:Stjärnan: “Kommer jag hamna i rullstol?”

ANNONS