Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Robert Thelin firar ett mål i försäsongsmötet mellan IFK Kungälv och Frillesås. Bild: Johan Spanås/Bandyfoto.

VM-spelare får efterlängtad chans i Kungälv

Han har spelat fyra VM och över 20 landskamper. Men chansen i IFK Kungälv har Robert Thelin fått vänta på ändå tills i år.  – Jag har fått en nytändning, säger han.

24 år gammal tillhör Robert Thelin det äldre gardet i truppen. Och även om han ”bara” har spelat med Kareby i division 1 på seniornivå tidigare så har han samlat på sig gott om rutin. Thelin är nämligen ungersk landslagsman.

Fyra VM, varav tre i Ryssland, finns i erfarenhetsbanken. Släktbandet till Ungern kommer från pappan, vars familj flydde landet när Sovjet invaderade 1956. Pappa Thelin spelade gott om landskamper för Ungern – och sonen Robert följde efter.

– Det är en kul grej. Man kommer till ställen man annars aldrig skulle besöka, säger han.

Som den ryska sibirstaden Irkutsk till exempel, där han spelade VM 2014.

Hur bra är det ungerska bandylandslaget?

– Vi har fyra-fem svenskar och vi är bäst i laget. Det är ingen jättenivå skulle jag inte säga. De som är med spelar oftast hockey egentligen. Det är tur man har de andra svenskarna så för jag kan väldigt lite ungerska.

LÄS OCKSÅ: Hett premiärderby mellan tränarkompisarna

Att få spela VM trots att man ännu inte etablerat sig på elitnivå är få förunnat och Robert Thelin gläds åt möjligheten han fått.

– Drömmen att spela för det svenska landslaget har försvunnit så det är jätteroligt att få göra det här. Jag är fortfarande ung så det kanske blir några fler gånger, säger han.

Lejonparten av året kommer dock fokuseras på IFK Kungälv och lagets chanser i bandyallsvenskan.

– Vi kanske inte kan gå upp men jag tror vi har någonstans i toppen att göra. Vi kan slå nästan alla lag, men vi kan fortfarande ha väldigt dåliga dagar. Vi har ett helt nytt lag som ska spela ihop sig, säger Robert Thelin.

På torsdagen ställs han mot många tidigare klubbkamrater. Hela sju Frillesås-spelare har ett förflutet i Kungälv.

– Det finns många svikare i det laget. Vi har vunnit mot dem två gånger på försäsongen så jag hoppas på en tredje vinst. Vi ska grisa till det rejält. De ska inte vara glada efteråt, säger Robert Thelin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.