Pernille Harder under landslagsturneringen Algarve Cup. Arkivbild.
Pernille Harder under landslagsturneringen Algarve Cup. Arkivbild.

VM-slutspel – utan världens bästa spelare

Pernille Harders Danmark misslyckades i kvalet. Ada Hegerberg vägrar spela för Norge. Snart börjar VM – utan två av världens bästa spelare.

ANNONS
|

Det danska damlandslaget tog en kamp för jämställdhet. Det kan ha kostat en VM-plats.

Danmark lämnade walk ower i den första VM-kvalmatchen mot Sverige, och straffades med en 0–3-förlust, och förlorade sedan returen i Viborg.

Danskorna fick en sista chans i play off mot Nederländerna, men föll även där.

– Vi förlorade en match på papperet mot Sverige på grund av konflikten. Sedan förlorade vi också mot Sverige på hemmaplan. Så det var de matcherna, säger Harder till TT.

Två chanser till

Hon har vunnit det mesta som går att vinna med sitt Wolfsburg och är kapten i landslaget. Förra året utsågs hon till världens näst bästa spelare av tidningen France Football.

ANNONS

Men hon får alltså fortsatt vänta på att spela sin första VM-match i karriären.

– Det vill jag göra allt för. Det är klart. Det är ett stort mål för mig. Jag har spelat två EM och inte VM än. Och det vill jag hinna innan jag slutar. Jag har kanske... två möjligheter till? säger 26-åringen.

Hon vet av erfarenhet att ett VM-kval, särskilt i en konkurrenskraftig kontinent, är allt annat än en dans på rosor.

– Man kan hoppas att vi kanske kan få lite fler europeiska lag till VM. Men ja, själva VM kommer att bli stort även fast vi inte är med.

Hur mycket påverkar det VM-slutspelets status att världens två bästa spelare inte är med?

– Det är klart att det är tråkigt. Det finns många andra bra spelare också, absolut, men det är jättetråkigt, säger Harder.

"En icke-fråga"

Märk väl att frågan ställs i plural.

För samtidigt som Harder inget hellre vill än att spela VM så avstår norska stjärnan och guldbollvinnaren Ada Hegerberg frivilligt. Lyonmittfältarens landslagsnej står fast, trots att Norge kvalade in till mästerskapet.

Martin Sjögren, svensk förbundskapten i Norge, hur trött är du på att få frågor om Hegerberg?

– Haha, jag kan säga att jag vant mig, säger Sjögren och fortsätter:

ANNONS

– Nej, Ada kommer inte spela VM. Men det har hon varit väldigt tydlig med själv. Så jag tycker egentligen att det är en icke-fråga nu. För gruppen är det en icke-fråga. Sedan förstår jag ju att ni är intresserade av det. Men det är fullt fokus på dem som vill vara med. Vi har en fantastiskt bra grupp just nu som jag tycker blir bättre och bättre.

Kan det rent av vara så att det blir mindre press utan Hegerberg?

– Vi har en press på oss själva hela tiden. Man har höga förväntningar på damlandslaget i Norge. Vi känner oss trygga i det vi gjort och det vi jobbat med sedan mästerskapet senast i Nederländerna.

Fakta: Ballon d'Or Féminin

Ballon d'Or, tidningen France Footballs pris till världens bästa fotbollsspelare, har delats ut sedan 1956 på herrsidan. Förra året introducerades även ett kvinnligt pris – Ballon d'Or Féminin. Av topp tre är det bara tyskan Dzsenifer Marozsán som kommer att spela VM i sommar.

1) Ada Hegerberg, Lyon/Norge

2) Pernille Harder, Wolfsburg/Danmark

3) Dzsenifer Marozsán. Lyon/Tyskland

ANNONS