VM-guld till Hanna Öberg

Hanna Öberg stod för ett drömskytte under distansloppet när hon bärgade Sveriges första VM-guld i Östersund.

ANNONS
|

Hanna Öberg, som tog OS-guld i distans förra året, var en av favoriterna i dagens distanslopp. Och det var ingen tvekan om att 23-åringen från Piteå själv hade siktet inställt på ett VM-guld.

Öberg satte av i en väldig fart, träffade med alla skott i det första, andra och tredje skyttet. Och det fjärde? Ja, där satte Hanna Öberg återigen alla.

– När jag kommer in på sista skyttet tänker jag att nu ska jag visa att det är jag som är olympisk mästarinna, säger en tagen Öberg till SVT efter insatsen.

– Jag har kapaciteten och jag är så stolt över mig själv.

ANNONS

När favoriter som Laura Dahlmeier, Paulina Fialkova och Anastasija Kuzmina brände viktiga skott och därmed tappade dyrbara sekunder kunde Öberg åka in som etta och bärga guldmedaljen.

Tränaren Wolfgang Pichler var av förklarliga skäl nöjd med dagens insats.

– Hanna var säker på att hon kunde prestera på topp i dag. Hon var fokuserad och i fin form. Jag är väldigt glad, säger han.

Mona Brorsson gjorde återigen ett starkt lopp och kom på sjätte plats.

Även de andra svenskorna gjorde starka insatser. Linn Persson stod för ett fint lopp och hade häng på medaljplats men missade sista skottet. Hon slutade på 15:e plats.

Anna Magnusson blev 65:a.

Fakta: Hanna Öberg:

Född: 2 november 1995 (23 år).

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb & Hemmingsmark SK.

Familj: Sambon Jesper Nelin (också landslagsskidskytt) samt mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira.

Främsta meriter: VM 2019: Guld i distansloppet. OS 2018: Guld i distansloppet och silver i damernas stafett. Tre tredjeplatser i världscupen säsongen 2018–2019. EM-guld i distansloppet 2019.

ANNONS