Mathew Leckie, till vänster, firar segermålet mot Danmark tillsammans med Riley McGree .
Mathew Leckie, till vänster, firar segermålet mot Danmark tillsammans med Riley McGree . Bild: Thanassis Stavrakis/AP/TT

VM-fiasko för Danmark – Australien vidare

En poäng och ett mål på tre matcher.
Det duger förstås inte i ett världsmästerskap. Danmarks uttåg redan i gruppspelet är inget annat än ett fiasko.
Mathew Leckies segermål, matchens enda, tog Australien till åttondelsfinal.
– Jag är stolt, jag är utmattad. Det är svårt att beskriva känslorna just nu, säger Leckie till C More.

ANNONS
|

Danmark var semifinalist i EM sommaren 2021 och vann båda mötena med Frankrike i Nations League i år.

Det fick många experter att höja ett varningens finger för danskarna inför VM i Qatar. De danska förhoppningarna var också höga, men tvivel såddes efter den allt annat än imponerade inledningen, det mållösa mötet med Tunisien.

I matchen därpå räckte inte danskarna till mot Frankrike.

Svag form

Christian Eriksen, den store stjärnan, har varit en skugga av sitt rätta jag, i ett offensivt lamt lag där åtskilliga spelare visat svag form och kollektivet inte fungerat.

Danmark slutade sist i gruppen.

Förbundskapten Kasper Hjulmand skickade in Mathias Jensen, Andreas Skov Olsen och Martin Braithwaite från start och Victor Nelsson, Mikkel Damsgaard och Andreas Cornelius, startspelare i förlusten mot Frankrike, fick börja på bänken.

ANNONS

Inget annat än seger räknades för att inte behöva lämna Qatar för Köpenhamn redan i dagarna.

Australien befann sig inte i samma knipa på al-Janoub Stadium.

En poäng kunde räcka – såvida inte Tunisien samtidigt vann mot ett starkt reservbetonat och redan slutspelsklart Frankrike.

Danskarna försökte, danskarna kontrollerade matchen, men det var på tok för tamt i de avgörande ögonblicken. Jesper Lindstrøm närskott blockerades, Mathew Ryan stötte undan Mathias Jensen skott.

Australiens målvakt höll på att ställa till det för sig när Joakim Mæhle dribblade sig ned till kortlinjen och slog in bollen.

Ryan fick inte ordning på fötterna och skickade bollen rakt ut i straffområdet, men ingen dansk var i närheten för att utnyttja bjudningen.

Kort tunisisk glädje

Wahbi Khazri gav Tunisien ledningen mot Frankrike i 58:e minuten, i gruppens andra match som spelades samtidigt. Där och då var Tunisien tvåa bakom Frankrike i gruppen och klart för åttondelsfinal.

Spelarna firade, glädjen hos supportrarna på läktaren kan bäst beskrivas som vild.

Men bara minuter senare slog Leckie, 31, från Melbourne City till på en blixtsnabb australisk kontring. Leckie snurrade upp Joakim Mæhle och tryckte in målet som plötsligt lade Australien bakom Frankrike.

Danskarna kastade fram vad man hade i jakten på de två mål som krävdes. Det var inte tillräckligt. Det var inte ens nära.

ANNONS

Inhopparen Kasper Dolberg tilldömdes en straff men i samma veva vinkade den assisterande domaren för offside.

"Jag är så stolt"

Leckies mål stod sig som matchens enda.

– Vi visste hela tiden att vi kunde göra det som grupp. Vi är inga tvivlare, med vår laganda, med vår tro på oss själva och hur nära vi står varandra i gruppen, något som syns på planen.

– Oavsett vad de kastade mot oss stod vi emot. Jag är så stolt, vi gjorde allt vi kunde i dag men nu handlar det om att återhämta sig. Vi har en match till, säger Leckie till C More.

Australien möter segraren i grupp C i åttondelsfinalen på lördag.

För Tunisien var 1–0-segern mot Frankrike förgäves.

ANNONS