Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De bästa herrspelarna uteblir från Båstad, och så även publiken.

Visionen: Strax under grand slam

Trots Serena Williams skadeavhopp blev damveckan i Båstad en succé efter Johanna Larssons seger. Herrveckan? Rafael Nadal tackade nej, toppnamnet drog sig ur och alla svenskar är utslagna. Men turneringschefen Christer Hult ser en vision om ha ett av de största evenemangen i Europa.

Det blåser och läktarna på centercourten i Båstad är - i bästa fall - halvfulla.

Kontrasten är stor mot söndagens final i damturneringen som Johanna Larsson vann.

I år flyttades Wimbledons klassiska grand slam-turnering fram en vecka. Då veckan efter blev öronmärkt för Davis Cup-spel bytte dam- och herrturneringen i Swedish Open spelordning.

Färska Wimbledon-mästaren, och världsettan, Serena Williams kom visserligen tillbaka till damveckan där hon vann 2013 - men var tvungen att dra sig ur efter en match.

Förhoppningarna om att få ett toppnamn till herrveckan var stora på förhand, då det fanns möjlighet till upp till tio dagars ledighet efter en eventuell final i Wimbledon före Båstad.

Hur det gick?

Spanske världssjuan David Ferrer, tvåfaldig mästare i Båstad, drog sig ur på grund av armbågsproblem. Belgaren David Goffin, rankad 14:e i världen, blev då toppseedad men åkte ut i andra omgången.

Nadal nobbade

Christer Hult, turneringschef för hela Swedish Open, tycker inte att startfältet är svagt.

-"Varför får du inte hit den och den", kan du fråga. Men det är inte en fråga om att vi inte vill eller inte ekonomiskt kan få hit dem - det är ett faktum att de kanske inte spelar denna vecka, säger han till TT. -I år spelar fyra spelare på topp 20 den här veckan. Vi har tre av dem här. I och för sig är Ferrer inkluderad. (Gaël) Monfils spelar i Umag, resten spelar här.

TT: Lockar namn som David Goffin och Tommy Robredo publik som inte är så insatt?

-Det är just det som är felet, kanske. Jag tror att media och en del andra - kanske på grund av okunskap - fokuserar väldigt mycket på topp fyra-, topp fem-killarna.

Den 14-faldige grand slam-mästaren Rafael Nadal vann i Båstad 2005 och erbjöds tävlingens sista wildcard i år.

-Tyvärr passade det inte. Det var en kombination av schema och lite personliga angelägenheter med sjukdom i familjen hos Nadal som gjorde att han inte kunde komma, säger Christer Hult som träffade spanjoren efter det tidiga uttåget i Wimbledon.

Färre åskådare

I fjol kom cirka 44 000 åskådare till herrveckan i Båstad, en minskning med drygt sex tusen från det föregående året.

I år blir det färre, samtliga svenskars tidiga uttåg påverkar självklart.

Förhandsförhoppningarna på 45 000-50 000 ser ut att bli omkring 40 000.

Framtiden, då? Rykten och förslag om både byte av underlag - till hardcourt - och uppgradering av herrturneringens status florerar som möjliga lösningar.

Men att gå från det klassiska gruset är inget alternativ. Däremot att gå från att vara en så kallad 250-turnering till en 500-dito - men då måste det finnas en sådan licens ledig.

-Om den situationen skulle komma upp så kommer vi definitivt att överväga och se efter hur vi skulle kunna finansiera det på ett bra sätt och i så fall lyssna med våra partners om det är intressant, säger Christer Hult.

Långsiktigt

Han menar att turneringen inte bara handlar om pengar. Hult vill skapa en plattform för svensk tennis, och ge unga spelare chansen i en ATP- eller WTA-turnering med ett wildcard.

-Jag tror långsiktigt så kommer det tillbaka med några duktiga svenska ungdomar som kommer bli topp 100, förhoppningsvis topp 50, och då kommer det bli ännu mer folk här. -Då är strävan att bli ett av Europas största evenemang efter de två grand slam-tävlingarna vi har i Europa.