Israels deltagande i U20-VM har lett till protester. Arkivbild.
Israels deltagande i U20-VM har lett till protester. Arkivbild. Bild: Achmad Ibrahim/AP/TT

Vill stoppa Israel – Fifa skjuter upp lottning

Lottningen inför U20-VM i fotboll i Indonesien är uppskjuten. Detta efter att krafter i värdlandet vill stoppa Israel från att delta i turneringen.

ANNONS

Israel har för första gången kvalificerat sig för U20-VM, men landets deltagande har lett till protester från konservativa islamiska grupper i Indonesien. Landet är världens mest folkrika land med muslimsk majoritet och har inga formella diplomatiska relationer med Israel.

U20-VM ska spelas i månadsskiftet maj-juni och lottningen skulle ha hållits på fredag, men är nu uppskjuten av Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Organisatörernas tanke var att Israel skulle spela sina matcher på Bali, som har hinduisk majoritet. Men planen stötte på patrull när Balis guvernör Wayan Koster nyligen krävde att Israel skulle stoppas från att spela även där, på grund av Indonesiens stöd för Palestina i Israel-Palestina-konflikten.

ANNONS

Om Indonesien inte kan lösa frågorna kring värdskapet riskerar man avstängning av Fifa och i värsta fall kan landet i så fall stoppas från att spela kvalet till VM 2026.

ANNONS