Bild:Bildbyrån
Bild:Bildbyrån

”Vi pressar aldrig någon att spela”

Landslaget har fått kritik från Rosengård för att man lät Lotta Schelin spela i EM, trots problem med nacken och huvudet. – Vi skulle aldrig sätta någon på tunga smärtstillande för att de ska kunna spela, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

ANNONS
|

GP kunde på onsdagen berätta att Lotta Schelin varit sjukskriven i två månader och att det är högst oklart om hon kan spela mer under den här säsongen. Bakgrunden är en smäll mot nacken som i somras, som ska ha orsakat eller förvärrat någon form av skada eller smärta som inte vill ge med sig.

– Att hon spelade hela EM kanske inte gjorde att det blev bättre, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till GP.

Och nyligen utbytte tränaren Jack Majgaard Jensen uttryckte i augusti kritik mot landslagets agerande och slog fast att ”hon slapp ha ont men det var ju klart att hon skulle få en jättereaktion efteråt”.

ANNONS

"Vi har ett ansvar för spelarna"

Landslagsläkaren Mats Börjesson påpekar att han har tystnadsplikt i sin roll och att Lotta Schelin själv är den som bör svara på hur hon mår, och hur hon mådde under EM.

– Men hon har ju själv gått ut med att hon haft problem med nacken och med huvudvärk och det har hon fått behandling för genom åren.

Hur ser du på kritiken från Rosengård – att ni lät henne spela EM på smärtstillande medel?

– Jag kan bara svara att vi aldrig skulle sätta någon på tunga smärtstillande för att de ska kunna spela. Vi följer de riktlinjer för behandling som finns och vi pressar aldrig någon att spela. Vi har ett ansvar för spelarna även på längre sikt.

Men smärtstillande används väl ofta inom idrotten?

– Ja, om vi pratar om exempelvis antiinflammatorisk medicin som finns receptfritt på apoteket, som voltaren, så är det ju något många människor använder i sin vardag. Det är en annan sak, och kan ofta vara rätt behandling att ge. Men jag kan inte uttala mig om Lotta, utan det får hon göra själv, betonar Börjesson.

ANNONS