Färjestads Mikael Wikstrand.
Färjestads Mikael Wikstrand.

"Vi har matchvinnartyper överallt"

Färjestads resa tillbaka till toppen gick via en skadekris. Inför slutspelsstarten i kväll är laget så gott som ordinarie igen – och, för första gången på länge, guldfavorit.

ANNONS
|

Det var tio år sedan Färjestad vann grundserien i SHL förra gången. Efter ett 00-tal med tre SM-guld och ytterligare fyra finaler har 10-talet varit ett magrare decennium för den tidigare stormakten inom svensk herrishockey.

Karlstadklubben tog visserligen ett guld till 2011 och var i final 2014 men sedan dess har det inte blivit mer än kvartsfinal.

Att Färjestad åter sitter med trumf på hand inför ett slutspel är en överraskning. Den interna målsättningen var en relativt blygsam topp sex-placering och under säsongen har laget drabbats av det ena bakslaget efter det andra.

ANNONS

Backkuggen Anton Grundel tvingades avsluta karriären på grund av en huvudskada och den pålitlige forwarden Per Åslund är fortfarande satt ur spel av samma skäl.

Dessutom har målvakten Markus Svensson, backarna Sebastian Erixon och Ilari Melart samt den offensiva trion Alexander Johansson, Martin Johansson och Fabian Zetterlund (JVM-spelaren är borta resten av säsongen) – samtliga med viktiga roller i laget – missat mellan åtta och 38 grundseriematcher.

- Men på slutet har vi fått tillbaka lite gubbar. Och vi har många vinnarskallar. Vi har ett grymt lag. Över 52 omgångar har vi spelat den bästa hockeyn. Grymt skönt, säger lagkaptenen Mikael Wikstrand.

”Inte orolig”

Förklaringen till succén låter enkel:

- Vi har fått utveckling på dem vi har velat ha det på och spelarna som ska spela mycket och bidra mycket har verkligen gjort det.

Mikael Wikstrand har mest istid strax före backkollegan Jesse Virtanen, men det är i offensiv riktning Färjestad har imponerat allra mest. Laget är det enda i serien som har gjort över tre mål i snitt per match den här säsongen.

ANNONS

Det är på det faktumet Wikstrand baserar guldreceptet:

- Det gäller att vi täpper igen bakåt, att vi inte bjuder motståndarna på något. För skickligheten framåt har vi, där är jag inte orolig för fem öre, säger 25-åringen.

"Tuff motståndare”

I kvartsfinalen med start i kväll väntar HV71, som besegrade Rögle med 2–0 i matcher i åttondelen.

- De började väl sådär och sparkade tränaren. Sen kom de i gång och har spelat bra hockey. Det är en tuff motståndare. Det är så jämnt att det gäller att vi kommer upp i 100-procentig nivå för att kunna gå vidare. Samtidigt tycker jag att vi har stabiliteten för att klara av det, säger Wikstrand.

Om inte annat kan Färjestad luta sig mot hemmaplansfördelen. Laget inleder hemma i Karlstad där det blev åtta raka segrar före straffläggningsplumpen mot Djurgården i den sista grundserieomgången.

ANNONS

- Först och främst får man ha sina egna rutiner på matchdagarna. Man kan åka hem och ta sin lilla ”nap” (tupplur). Och att spela inför hemmapubliken är grymt. Det är klart att det betyder mycket för oss, säger Mikael Wikstrand.

TT

Fakta: SM-kvartsfinalerna

Färjestad (1)–HV71 (8).

Matchdatum: 22, 24, 26, 28, eventuellt 30/3, 1 och 3/4.

Inbördes möten (Färjestads siffror först): 2–2 i matcher –3–1 (h), 3–4 (b), 2–3 (b), 6–2 (h).

Luleå (2)–Växjö (7).

Matchdatum: 22, 24, 26, 28, eventuellt 30/3, 1 och 3/4.

Inbördes möten: 1–3 i matcher – 2–3 e förl (b), 1–2 (b), 2–3 (h), 3–2 (h).

Frölunda (3)–Malmö (6).

Matchdatum: 23, 25, 27, 29, eventuellt 31/3, 2 och 4/4.

Inbördes möten: 3–1 i matcher – 2–1 (b), 3–5 (b), 3–0 (h), 4–2 (h).

Djurgården (4)–Skellefteå (5).

Matchdatum: Matchdatum: 23, 25, 27, 29, eventuellt 31/3, 2 och 4/4.

Inbördes möten: 3–1 i matcher – 5–0 (b), 3–2 e förl (h), 3–1 (b), 2–3 e str (h).

SM-semifinalerna spelas 6–19 april och finalserien avgörs 21 april–4 maj.

ANNONS