"Verksamheten växer väldigt mycket"

Hittills har Matilda Brinck Larsen och Jonas Autio tilldelats priset. – Senaste året har verksamheten växt väldigt mycket, berättar Jonas Autio förra årets vinnare av GP Sportens hederspris.

ANNONS
|

Först ut att vinna var Matilda Brinck-Larsen. Hon vann priset 2014 för sitt arbete med Sandarna Lag C. Ett lag för nyanlända flyktingbarn. Ett arbete som senaste åren genererat mycket uppmärksamhet, bland annat fick hon i höstas pris av Uefa.

Förra året vann Jonas Autio priset. För två år sedan startade han upp ett basketlag för intellektuellt funktionsnedsatta, Olympic Göteborg. Sedan han tog emot priset har mycket hunnit hända. Laget har både hunnit med att vinna ligan och göra en resa till USA.

För Jonas innebar förra året mycket uppmärksamhet, såväl GP Sportens hederspris som reportage i Sportnytt. Något som lett till att allt fler fått intresse av att starta liknande verksamhet.

ANNONS

– Verksamheten växer väldigt mycket. Fler och fler hör av sig och vill ha stöd och hjälp med att starta egen verksamhet. Senaste året har det vuxit från sju till tolv aktiva lag i Sverige, berättar han.

Den ökade uppmärksamheten har också inneburit att ligan kunnat knyta till sig flera sponsorer. Något som Jonas säger har gynnat alla lag. Nu finns sponsorer som alla lagen kan plocka resurser ifrån. Därtill ska ligan utökas nästa säsong.

– Nästa säsong kommer de fem nya lag som bildats förra året bli fullvärdiga medlemmar och spela i ligan.

Jonas beskriver förra årets säsong som fantastisk för laget. I april avgjordes baskteligan special och Olympic Göteborg lyckades hålla undan och vinna i guldstriden. Under hösten åkte sedan laget till USA. Där besökte de New York och spelade mot laget Brooklyn Knights.

I vår är det fokus på ligan och Jonas hoppas att laget ska kunna försvara sin titel från förra året. Jonas är också med och startar upp landslagsverksamhet. Ett landslag som Jonas berättar kommer fungera lite annorlunda jämt emot vanliga landslag.

– Vi kommer variera vilka som spelar beroende på motstånd. Det gör att fler får vara med och representera Sverige.

I maj ska det spela sina första matcher i Belgien. Då kommer bland annat ett All-star lag från USA delta.

ANNONS

–Det är de vi besökte i New York som nu skickar ett All-Star lag till Belgien. När vi var i USA blev de väldigt intresserade av vår verksamhet. Kanske kommer de att besöka oss i Sverige längre fram.

ANNONS