Vegas William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith firar Marchessaults 1–0-mål mot San Jose.
Vegas William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith firar Marchessaults 1–0-mål mot San Jose.

Vegas till semi: "Största i karriären"

För tredje gången i NHL-historien, för första gången på 30 år, har ett nykomlingslag vunnit två slutspelsomgångar i Stanley Cup. Vegas slog San Jose i kvartsfinalen.

ANNONS
|

Vegas vann den sjätte kvartsfinalen mot San Jose med 3–0 på bortaplan.

- Väldigt starkt. De låg på och hade mycket chanser i första perioden, men sedan stängde vi ner och såg till att de inte fick så mycket alls. I tredje perioden förväntade man sig att de skulle komma i en jädra push, men vi spelade så bra defensivt att de aldrig fick till någon, säger Karlsson till Aftonbladet.

ANNONS

- Det har varit en tuff serie, Sharks är ett väldigt bra lag, men sett till helheten tycker jag vi förtjänar att vinna.

Lagets svenske poängkung i grundserien svarade för en assist.

NHL-nykomlingen från Las Vegas har överraskat hela säsongen. Laget vann sin division och säkrade tidigt en slutspelsplats. Sedan slog man ut Los Angeles Kings i åttondelen. Och så nu San Jose.

- Jag har aldrig gått så här långt någon gång tidigare i karriären så det är absolut det största jag varit med om. Jäkligt skoj, säger Karlsson.

- Målet är förstås att gå till Stanley Cup-final också.

Tampa Bay till semifinal

Vegas är det tredje nykomlingslaget efter Toronto Arenas 1918 och St Louis Blues 1968 som vinner två slutspelsomgångar. I semifinalen väntar antingen Winnipeg eller Nashville.

ANNONS

San Joses uttåg innebär att Marcus Sörensen och Melker Karlsson kan bli aktuella för VM-spel med Tre Kronor.

Anton Strålman satte sista spiken i Bostons kista när Tampa Bay gick vidare i NHL-slutspelet. Tampas sista mål mot Boston var i och för sig mest en formalitet, assisterad av Victor Hedman gjorde Strålman 3–1 i tom kasse i näst sista minuten.

- Det gick mest på känsla. Det öppnade upp sig rätt bra där efter tekningen i egen zon och jag visste ju var på isen jag var, så jag kan inte säga att jag hann sikta. Det var mest på känsla, som jag sköt, säger Strålman till Expressen.

"Är väldigt stolt"

Tampa Bay vann sin kvartsfinalserie med 4–1 i matcher.

- Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit. Nu ska det bli fantastiskt roligt att möta antingen Washington eller Pittsburgh, säger Victor Hedman till Aftonbladet.

ANNONS

Tampas motståndare kan bli klar tisdag morgon svensk tid, då Pittsburgh tar emot Washington för lagens sjätte match i slutspelet. Om Washington vinner den tar laget hem kvartsfinalen.

- Det kommer att bli extremt tufft oavsett vilka vi får möta, men jag ser verkligen fram emot det. Det är sådana här matcher man vill spela, säger Hedman.

TT

Fakta: NHL-slutspelet

Kvartsfinalerna avgörs i bäst av sju matcher.

Tampa Bay–Boston 4–1 i matcher, Tampa till semi.

Vegas–San Jose 4–2 i matcher, Vegas till semi.

Winnipeg–Nashville 3–2 (nästa match natten till tisdag).

Washington–Pittsburgh 3–2 (nästa match natten till tisdag).

ANNONS