I Västerås kommer skolade kampsportare och MMA-fajters hjälpa till på matcherna. Arkivbild.
I Västerås kommer skolade kampsportare och MMA-fajters hjälpa till på matcherna. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Västerås svar om kampsportarna: "Olyckligt"

Att skolade kampsportare ska visitera supportrar skapade oro.
Nu svarar Västerås SK. Samarbetet med Västerås Fight Club är ett i mängden.
– Det finns ingen baktanke från oss eller från Fight Clup att skapa oro, säger drift- och verksamhetschefen Johan Immelgård till TV4 Fotbollskanalen.

ANNONS

Västerås SK tar hjälp av lokala föreningar i samband med sina allsvenska matcher. En av dem är kampsportklubben Västerås Fight Club, som med skolade kampsportare och MMA-fajters ser sig användbara vid visiteringen av bortasupportrar.

– Storklubbarnas bråkmakare är väldigt aggressiva och provokativa. Om vi sätter en vilsen 18-åring som inte tror på sig själv att visitera kommer det att göras ett dåligt jobb, säger Västerås Fight Clubs Jörgen Hamberg till tidningen VLT.

Han fortsätter:

– Våra killar kan till och med tycka det är kul att visitera buset. Om några supportrar spelar aggressiva gör det oss ingenting.

Uttalandena, som fick reaktioner på sociala medier, tycker VSK:s drift- och verksamhetschef Johan Immelgård har tagits ur kontext.

ANNONS

– Det är jätteolyckligt. Det finns ingen baktanke från oss eller från Fight Club att skapa oro där ute, säger Immelgård till TV4:s Fotbollskanalen.

Johan Immelgård är tydlig med att kampsportsklubben inte nödvändigtvis kommer att ansvara för visiteringen, och att de som en förening i mängden inte får ensamt ansvar över en sådan uppgift.

– Det här samarbetet är samma som med övriga föreningar. Om vi använder dem vid visitation, om de är publikvärdar eller scannar biljetter – det tar vi beslut om inför varje match, säger han.

Under försäsongen avbröts en träningsmatch mellan Västerås och Djurgården efter bengalkastning. I VLT:s intervju med kampsportklubbens Jörgen Hambergs uttryckte han en förhoppning att hindra att något sådant ska ske igen.

– Vi kommer att gå igenom bortastås kläder, flaggor och rör, som de använder för att smuggla in pyroteknik. Det handlar om att höja säkerheten, säger han.

ANNONS