Vasaloppets vädjan: ”Hjälp oss hitta Gustav Vasa”

När skidfantomen Arthur Häggblad vann sitt fjärde Vasalopp fick han ta med vandringspriset – en bronsskulptur föreställande Gustav Vasa – hem. Men strax före sin död 1989 sålde Hägglund trofén, och nu är arrangörerna på desperat jakt efter köparen.
– Det väldigt roligt om vi fick veta var priset finns, säger projektledaren Mats Rylander.

ANNONS
|

Nästa år fyller Vasaloppet 100 år. Och redan första gången det avgjordes, 1922, var det ett pris som stack ut: Den skulptur i brons, föreställande Gustav Vasa själv, som vinnaren fick låna hem till nästa år.

Enligt statuterna skulle dock vandringspriset ”tillfalla såsom ständig egendom den löpare som tre gånger i följd eller fyra gånger utan ordningsföljd hemfört detsamma”.

Och den som först klarade av en sådan bedrift var Arthur Häggblad, som 1940 vann sin fjärde seger i loppet. Därmed var trofén hans för evigt – om han så ville.

Det ville han dock inte. För strax före sin död 1989 ska Häggblad ha sålt hela sin prissamling, och sedan dess är det oklart vart trofén tagit vägen.

ANNONS
Var finns Gustav Vasa-trofén?
Var finns Gustav Vasa-trofén? Bild: TT

Letat i åratal utan framgång

Nu gör arrangörerna av Vasaloppet en efterlysning i förhoppning att kunna visa upp priset i samband med 100-årsjubiléet nästa år. De skriver att Vasaloppets samlarklubb har ägnat åratal åt att försöka lokalisera trofén utan framgång, och hoppas nu att allmänheten ska kunna hjälpa till.

– Till 100-årsjubiléet 2022 och Jubileumsvasan den 12 februari vore det väldigt roligt om vi fick veta var priset finns och kanske låna det för att få visa upp det på plats i Mora och Sälen, säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets 100-årsjubileum.

Så kanske är det läge att ta en titt på vinden eller i källaren där hemma. Skulpturen är omkring 25 centimeter hög och står på en träsockel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS