Varsågod att sörja – i höst kan ni bli först ändå, BK Häcken

Väl krigat. Men vad mer? Andreas Alms avslutning blev inte vad Häcken hoppats på. Nu behöver energin inför hösten hittas på annat håll.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Alla matcher har sina avgörande moment, händelser som i efterhand går att använda som huvudförklaring till att resultatet blev som det blev.

Det finns en sådan nu med.

Jag är rätt säker på att Alexander Jeremejeff också inser det.

Efter en från Häckens sida rätt torftig insats i solgasset på Tele2 arena på söndagseftermiddagen skapades viss energi när Leo Bengtsson och Ali Youssef kom in och ersatte trötta och trubbiga Tobias Heintz och Patrik Wålemark.

Att Häckens strategi då var att nå straffsparkar och dessförinnan möjligen få en halvchans eller två var tidigt rätt uppenbart.

Ändå verkade Ali Youssef ha bestämt sig för att ta rollen som gubben i lådan. Under sitt inhopp skapade han mer än resten av Häcken gjorde på hela matchen.

ANNONS

Jeremejeff ”satte kompisarna i skiten”

Sedan kom irritationen och huvudrörelsen från Alexander Jeremejeff som helt korrekt renderade i en utvisning.

Trots det lyckades Häcken kriga sig igenom förlängningen och nå straffsparkar. Här var Alexander Jeremejeff en given straffskytt. Problemet för Andreas Alm var att hans skyttekung fick följa avgörandet från sidan.

I straffsparksläggningar finns alltid hjältar och syndabockar. Nu fick Bénie Traore bära hundhuvudet. Hans straff räddades av Hammarbys målvakt David Ousted, som blev finalens stora hjälte.

Utgången på den här matchen kunde ha blivit en annan om Alexander Jeremejeff hade lyckats hålla sig lugn och varit kvar på planen när cupfinalen skulle avgöras. Själv kallade han det för att sätta kompisarna i skiten. Det är klarsynt och väl sammanfattat.

Istället för rubriker om en historisk cupdubbel, om Andreas Alms fantastiska avslutning och möjlighet för Häcken att göra bästa säsongen någonsin landar fokus istället direkt på vad som kommer ska.

LÄS MER:Häcken förlorade cupfinalen – efter straffdrama

Häcken är inte i behov av omstart

Vem tar över tränarrodret från och med omstarten i mitten av juni? Vad behöver klubben göra för att lämna jumboplatsen? Hur kan den här säsongen räddas?

Spelare och ledare talar om en nystart.

Det är ett ord som ofta används efter tränarbyte.

BK Häcken är inte i behov av nystart.

Klubben har alla bitar på plats. En bra spelartrupp, en stark ledargrupp, en målinriktad klubbledning och en någorlunda ekonomi.

ANNONS

Svaret på frågan varför Hammarby lyckades vinna sin första cuptitel någonsin ligger snarare delvis i det faktum att Häcken vid avgörandet saknade flera av denna trupps mest tongivande spelare. Martin Olsson, Daleho Irandust och Rasmus Lindgren tvingades kasta in handduken på förhand, Erik Friberg (skadad) och Alexander Jeremejeff försvann på vägen.

LÄS MER:Zlatan på plats på cupfinalen

I höst kan Häcken ha två lag i Europagruppspel

Andreas Alm lämnar nu för danska Odense. Han gör det – trots förlusten och seriestarten – med flaggan i topp. Jag kommer minnas Alms integritet och professionalitet, hans ständiga önskan att utveckla och hans prestigelösa hållning.

För BK Häcken går livet vidare.

Bara det faktum att klubbens båda representationslag i sommar ska kvala till Champions League (damerna) och Conference League (herrarna) är unikt.

Ur det finns kraft att hämta. Rimligen bör båda trupperna innan dess förstärkas.

Ändå: I höst kan miljonstinna Europamatcher avlösa varandra på Bravida arena. Ingen klubb har tidigare nått gruppspel i det internationella cupspelet med både dam- och herrlag ett och samma år.

LÄS MER:Supportrar försökte storma arenan efter Hammarbys seger

ANNONS