"Varför har svenska tränare så låg status?"

Lars Lagerbäck har varit förbundskapten för Sverige, Nigeria och Island. Och han förundras över svenska fotbollstränares låga status. – När hade vi en svensk tränare som var verksam utanför Norden, i Västeuropa? frågar han.

ANNONS
|

Lars Lagerbäck är i och för sig ingen klubblagstränare av rang. När han basade över Hudiksvalls ABK – i dåvarande division 2 – nådde han sin högsta nivå.

Det finns dokumenterat av lokaltidningar hur Lagerbäck monterade upp offsidefällor redan vid mittlinjen, hur division 2-matcher slutade 0–0 utan en enda målchans, men strax efter det tog han med sig sin utbildning från Gymnastik- och Idrottshögskolan och flyttade till Solna och en tjänst på Svenska Fotbollförbundet.

– I Sverige har vi en väldigt bra tränarutbildning och visst somliga hamnar i Grekland eller Kina. Men jag tycker det är konstigt att inte de större länderna tittar på Sverige. De vet ju hur svenska lag når sin framgång.

ANNONS

Likaså anser Lagerbäck att det är märkligt hur få svenska före detta fotbollsstjärnor som väljer att bli tränare efter karriären.

– Olof Mellberg är i början på något. Roland Nilsson har varit där. Johan Mjällby lite. Henrik Larsson såklart, som är väl den enda jag kan komma på just nu som verkligen är inne i en sådan karriär på hög nivå. Jonas Thern var med en sväng, men hoppade av. Tittar du internationellt så är det väldigt många före detta elitspelare som blir tränare, säger han, och fortsätter:

– Samtidigt kanske inte alla dessa före detta världsstjärnor egentligen funkar som tränare. Då borde kanske klubbarna rannsaka sig själva och sätta upp bättre kravbilder på sina kommande tränare – vad har de för utbildning, hur har de jobbat tidigare, vilka målsättningar har de?

Varför tror du så få före detta svenska landslagsspelare väljer tränaryrket?

– Jag vet inte. Kanske inser det plötsligt hur mycket jobb det innebär att vara tränare. Att de där försäsongerna inte är så roliga, ens när man själv är den som bestämmer. Nej, det är två saker man borde forska vidare om. Varför svenska fotbollstränare har så låg status i Europa – och varför svenska landslagsspelare sällan blir tränare efter spelarkarriären. Det kan ju såklart finnas ett samband mellan dessa, men ändå.

ANNONS

Fakta: Svenska tränare i Europa:

  1. Sven-Göran "Svennis" Eriksson har tränat fler lag i Europa än i Sverige. Roma, Benfica och Manchester City är bara några av klubbarna han varit i. Lägg dessutom till Engelska landslaget.
  2. Nils Liedholm gjorde, under en lång tid, sig ett namn i Italien då han tränade sammanlag sex italienska klubbar under 36 år. Främsta meriten var att ta Roma till klubbens första ligatitel 1983.
  3. Hans "Hasse" Backe har varit högt och lågt i Europa, bland annat har han biträtt "Svennis" i Manchester City, men har också tränat bland annat FC Köpenhamn och grekiska Panathinaikos.
  4. Tord Grip har inte varit huvudtränare i så många klubbar men har varit runt i en hel del europeiska klubbar, Lazio och Manchester City bland annat.
  5. Erik Hamrén blev historisk i danska Aalborg när han tog brons 2007 och guld 2008 med klubben, han var då första tränaren i klubben att ta medalj två år på raken.
ANNONS