Vignir Jónasson blev 52 år. Arkivbild från 2013.
Vignir Jónasson blev 52 år. Arkivbild från 2013. Bild: Håkan Johansson

Vännerna startar stiftelse till Vignir Jónassons minne

Förra veckan avled landslagsryttaren på islandshäst, Vignir Jónasson, i en olycka. Nu startar hans vänner en insamlingsstiftelse till hans minne.
– Vi hoppas att den här insamlingen kan visa hur starka vi är tillsammans i islandshästcommunityn, säger vännen Åsa William till tidningen Ridsport.

ANNONS

Det var i söndags som den tidigare världsmästaren på Islandshäst, Vignir Jónasson, välte med traktorn hemma på gården utanför Laholm. Jónasson klämdes fast under traktorn och fördes till sjukhus – men hans liv gick inte att rädda.

Vignir Jónasson hade flera mästerskapstitlar och vann SM-guld så sent som i höstas. Hans plötsliga frånfälle har lämnat hela islandshäst-Sverige i chock och sorg.

Nu har några av hans vänner startat en insamlingsstiftelse till hans minne. I framtiden ska pengarna som stiftelsen samlar in verka för ungdomar inom sporten, men inledningsvis ska insamlingen gå till Jónassons närmaste anhöriga.

ANNONS

Vännen Åsa William berättar för tidningen Ridsport att tankarna framför allt har gått till Vignir Jónassons fru och barn i deras svåra stund.

– Vi ville hitta ett kontrollerat sätt att hjälpa dem och i viss mån minska pressen av den ekonomiska situation som Vignirs dödsfall satt dem i. Vi vill också för framtiden hedra Vignirs stora engagemang för sporten, genom att dela ut stipendier till unga lovande ryttare. Vi hoppas att den här insamlingen kan visa hur starka vi är tillsammans i islandshästcommunityn, och att många bäckar små kan bli en stor å, säger hon.

LÄS MER:Världsmästaren död – omkom i traktorolycka

LÄS MER:Stavhopparen Shawn Barber död

LÄS MER:Nea Forslund skadade sig på gymmet – kritik mot personalens hantering

ANNONS