Vändningen: Team Inspire uttagna till VM

Konståkarna i Team Inspire har varit stoppade från landslaget. Förbundet anser nämligen att Landvetter konståkningsklubb inte har kunnat erbjuda en trygg idrottsmiljö.
Men nu har förbundet tagit ut laget till VM trots konflikten – dock utan en kritiserad tränare.
– Det finns ärligt talat inga ord för att beskriva hur glada vi är, säger Landvetters ordförande Marcin Zamojski.

ANNONS
|

Under hösten och vintern har en storkonflikt mellan Landvetter konståkningsklubb och konståkningsförbundet blossat upp. Förbundet har dragit in landslagsstödet för Landvetterklubbens elitsatsande lag i synkroniserad konståkning, Team Inspire, då de anser att klubben inte erbjuder en trygg idrottsmiljö. Team Inspire har under flera år varit Sveriges landslag och har två gånger representerat Sverige på VM.

”Situationen med upprepade visselblåsningar och andra orossignaler har påverkat mitt och förbundets förtroende för ledarskapet och föreningens förmåga att agera i dessa frågor”, har förbundschef Linda Andreasson tidigare skrivit i ett mejl till GP.

Tagits ut – trots indragna landslagsstödet

Det indragna stödet har betytt att laget inte fått representera Sverige i internationella tävlingar. För att få tillbaka stödet vill förbundet, enligt klubben, bland annat att de vidtar disciplinära åtgärder mot en specifik tränare och begränsa dennes arbetsuppgifter. Något som klubben inte anser vara möjligt.

ANNONS

Nu har dock historien tagit en ny vändning. I början av veckan meddelade förbundet på sin hemsida att Team Inspire har tagits ut till att representera Sverige i VM i Zagreb den 5-6 april.

– En VM-uttagning innebär inte att vi vänder. Vi har precis samma hållning som tidigare och vår kravställan mot föreningen är densamma. Här gör vi en uttagning av laget och åkarna, säger Anna Burwall, sportchef på konståkningsförbundet.

Hon betonar dock att landslagsstödet till föreningen fortfarande är pausat.

– De här åkarna har visat att de har en idrottslig kapacitet att vara på ett VM, säger hon.

Hur ser ni att det indragna landslagsstödet har påverkat förutsättningarna för laget att prestera?

– Naturligtvis önskar vi att vi var i en annan situation och att det bristande förtroendet i föreningen har påverkat laget då de tillhör föreningen. Det är klart att de har påverkats, men jag hoppas att de kan stå sig på ett VM.

Varför vill ni inte stötta dem i deras andra internationella tävlingar när ni vill att de ska representera er i VM?

– Vid övriga internationella tävlingar behöver vi komma överens med föreningar om förutsättningarna att delta, då de är ansvariga. Här går vi in och tar ansvaret och gör uttagningen.

ANNONS

Tränaren inte uttagen

Hos Landvetter konståkningsklubb mottogs beskedet med glädje.

– Det finns ärligt talat inga ord för att beskriva hur glada vi är över att Team Inspire nu får tävla internationellt. Det har aldrig funnits en fråga om de är bra nog för att tävla i VM. Ända sedan Team Inspire bildades har de varit topp tio i världen, säger Landvetters ordförande Marcin Zamojski och fortsätter:

– Vi är glada att förbundet har tagit sitt första faktabaserade beslut om Team Inspire på sex månader. Vi hoppas att det är ett tecken på en ljusare framtid.

Till VM har 17 åkare och fyra tränare tagits ut. Marcin Zamojski är tydlig med att det är 18 åkare och fem tränare, som är delaktiga i laget. En åkare är underårig och får därför inte tävla i VM. Förbundet har också valt att inte ta ut den tränare som, de enligt klubben vill se disciplinära åtgärder mot.

– Att hon inte blir utvald eller erkänd för sitt arbete i laget är sorgligt och fel. Speciellt eftersom det inte finns någon formell utredning, ingen rättegång, eller en avstängningsdom. Men vi försöker fokusera på de goda nyheterna, att 17 åkare får åka och representera Sverige och göra Sverige stolta. För några av dem är det första gången någonsin som de får tävla på den här nivån. Vi är glada över det här, säger Marcin Zamojski.

ANNONS

Från förbundets sida vill man inte kommentera varför tränaren inte har tagits ut.

– Jag har fullt förtroende för de tränare och åkare vi har tagit ut och vi tror att det kan göra ett bra jobb på plats, säger Anna Burwall.

Marcin Zamojskis bild är att det finns flera anledningar att förbundet tagit ut laget: Att de objektivt är tillräckligt bra, att det hade varit ett pr-problem för förbundet att inte ta ut dem och att åkarna har varit tydliga med att de mår dåligt av situationen de hamnat i.

– De har hört av sig till förbundet om att de lider, de har tappat aptit och haft sömnproblem. De har varit tydliga med att de lider av förbundets beslut, säger han.

GP har vid upprepade tillfällen sökt tränaren som inte blivit uttagen, men denne har inte återkommit. Klubbens ordförande Marcin Zamojski meddelar till GP att deras anställda inte kommenterar konflikten med förbundet. Genom honom uttalar sig tränaren i ett mejl:

”Det här laget har verkligen förtjänat att få vara här. Det har varit en turbulent höst, som alla förstår. Under de förutsättningarna är det en extra stor bedrift. För mig är deras insats lika med olympiska mästare gånger tio.”

ANNONS

LÄS MER:Landvetter konståkningsklubb stoppas från landslagsuppdrag efter konflikt med förbundet

LÄS MER:Josefin Taljegård blev nordisk mästare i Borås

LÄS MER:Svensk konståkningshistoria – ställer upp i allt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS