Therese Johaug, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och de andra skidstjärnorna får vänta på att tävla i Lillehammer. Arkivbild.
Therese Johaug, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och de andra skidstjärnorna får vänta på att tävla i Lillehammer. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Världscuptävlingen i Lillehammer skjuts upp

Skidvärldscuptävlingen i Lillehammer den 4–6 december skjuts upp till senare under säsongen, meddelar det norska skidförbundet. "Det var ett väntat beslut", skriver Anders Byström, landslagschef för längdåkarna, i ett sms till TT.

ANNONS

Den ökade coronasmittspridningen i Norge ligger till grund för beslutet. Norska myndigheter har dessutom infört stränga restriktioner, vilket gör det närmast omöjligt att genomföra en världscuptävling just nu.

"Baserat på de svåra tiderna vi befinner oss i, osäkerheten och konsekvenserna i samband med covid-19, anser det norska skidförbundet att det inte är rätt att ordna världscupen i Lillehammer nu. Vi skulle hellre arbeta med att hitta nya datum i samråd med Fis (Internationella skidförbundet) och den lokala arrangören senare i vinter, och samtidigt titta på möjligheten att anordna fler nationella tävlingar för toppidrott", säger Erik Røste, ordförande i norska skidförbundet, i ett pressmeddelande.

ANNONS

"Letar lösningar"

Längdskidåkning, backhoppning och nordisk kombination berörs av beslutet.

”Det var ett väntat beslut efter de möten vi haft med Fis och Norge så ingen dramatik egentligen. Pratade med Fis nyss, de letar lösningar så jag tror det blir en världscup ändå den helgen, enklast är förstås att stanna i Finland två helger", skriver Anders Byström, landslagschef för längdåkarna, i ett sms till TT.

Kritik mot schemat

Fis har tidigare fått kritik från flera olika håll för världscupprogrammet, eftersom det inte anses vara coronaanpassat. Den norska stjärnan Majken Caspersen Falla har till tidningen VG sagt att hon anser att internationella skidförbundet äventyrar de aktivas hälsa i och med de många resorna mellan de tilltänkta tävlingarna.

Lillehammer är den andra destinationen på världscupprogrammet som inleds i finländska Ruka den 27–29 november.

Emil Forsberg/TT

Cesar Fältskär/TT

Fakta: Preliminärt världscupprogram

27-29 november: Ruka, Finland.

4-6 december: Lillehammer, Norge (Uppskjutet)

12-13 december: Davos Schweiz

19-20 december: Dresden, Tyskland

1-10 januari 2021: Tour de Ski i Val Müstair, Schweiz och Toblach/Val di Fiemme, Italien

16-17 januari: Ulricehamn, Sverige

23-24 januari: Lahtis Finland

30-31 januari: Falun, Sverige

20-21 februari: Nove Mesto, Tjeckien

12-14 mars: Oslo, Norge

19-20 mars: Peking, Kina

ANNONS