Världens största cricketarena invigd

Världens största cricketarena har nu officiellt invigts. Indiens president Ram Nath Kovind höll tal och klippte band och landets landslag såg till att spela ut England på premiärdagen på den 110 000 platser stora arenan i Ahmedabad.

ANNONS
|

Melbournes MCG och Calcuttas Eden Gardens är inte längre världens största cricketarenor.

När Indien och England på onsdagen ställde upp för spel i Ahmedabad i västra Indien invigde de officiellt också stadens nya stora cricketarena, som med sina 110 000 sittplatser är 10 000 stolar större än de andra jättearenorna och betydligt större än den stadion som tidigare stod på samma plats.

Och intresset att besöka arenan är stort. Med “bara” 55 000 tillåtna åskådare under coronapandemin är samtliga 15 möjliga speldagar mellan Indien och England den närmaste månaden sedan länge slutsålda.

Bytte namn

Med 110 000 platser är arenan världens näst största över huvud taget, efter en i Nordkorea. Men som arkitekten Himanshu Vaid sade i BBC:s cricketpodcast Stumped förra månaden är publikkapaciteten ändå inte så jättelik, inte när det handlar om den mest populära sporten i landet och att det bor 62 miljoner människor bara i delstaten Gujarat och nära 6 miljoner i Ahmedabad.

ANNONS

Att arenan byggdes just här är ingen slump. Ahmedabad är största stad i Gujarat, som ses som premiärminister Narendra Modis hemstat och där han var regeringschef fram till 2014. Det var därför heller ingen jätteskräll när president Ram Nath Kovind under invigningen tillkännagav att arenan bytt namn från Motera till Narendra Modi stadium.

Trump höll tal

Arenan är utanför sporten annars känd som platsen där USA:s förre president Donald Trump under sitt statsbesök i Indien för ett år sedan, innan stadion var helt klar, höll ett tal inför 100 000 personer. Det talet har i cricketkretsar blivit berömt och hånat efter att Trump försökte sig på att uttala namnen Sachin Tendulkar och Virat Kohli, två av världens bästa cricketspelare de senaste 30 åren och superidoler i jättelandet.

Just Virat Kohli kunde i officiella invigningsmatchen, den tredje testmatchen av fyra mellan Indien och England, leda sitt lag till en bekväm ledning. I första inningen slogs Englands spelare ut med svaga 112 runs (poäng) innan indierna i strålkastarljuset hann få ihop 99 runs men med bara tre spelare utslagna och fortsatt poängjakt på torsdagen. Testmatchen pågår fram till lördag eller söndag, beroende på resultat.

ANNONS