Ferry Svan är Sveriges främsta utövare inom timmersport.
Ferry Svan är Sveriges främsta utövare inom timmersport. Bild: Andreas Langreiter

Världens bästa i timmersport till Partille

För första gången någonsin arrangeras VM i timmersport i Sverige – då kommer mästerskapet till Partille arena. Världens bästa atleter inom sporten, där skidlegendaren Gunde Svans son Ferry Svan är en av dem, gör upp om titeln den 7-8 november 2020.

ANNONS
|

Gunde Svan är en av Sveriges största skidåkare genom alla tider. Hans son, Ferry Svan, valde dock en annan idrottskarriär i livet. Han jagar nu den absoluta världseliten i timmersport.

Nu står det klart att just VM i timmersport 2020 kommer till Partille arena. Det blir första gången som mästerskapet kommer till Sverige. 20 landslags kommer göra upp om lag-guldet och de tolv bästa i världen får slåss om de individuella medaljerna.

– Som kommunalråd i Sveriges bästa idrottsstad är det extra roligt att välkomna ett världsmästerskap i en så spännande sport till Partille. Jag ser fram mot att få se världseliten i Timbersports mäta sina krafter hos oss och att få sätta Partille och Göteborg på kartan i det här sammanhanget, säger Eva Carlsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Partille Kommun i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ferry Svan, som är Sveriges främsta inom sporten, blev nyligen sjua på VM i Prag och slog där ett nytt nordiskt rekord. Svan tillhör, vilket han visade i Tjeckien, de tio bästa i världen.

Vad är timmersport (timbersports)?

"En sport inom atletisk trädfällning där sågspån och träflisor ryker! Sporten har sitt ursprung i USA, Kanada, Nya Zeeland och Australien när skogshuggare arrangerade yrkestävlingar för cirka 100 år sedan. Tävlingarna arrangerades lokalt och var prov på styrka och skicklighet. Vinnaren av tävlingarna ansågs vara bäst på sitt yrke. Totalt utövas sex grenar som kräver mod, styrka och teknik. Atleterna använder sig av sylvassa yxor, en motorsåg med 7,3 hästkrafter, en två meter lång handsåg och en monstermotorsåg med en motor från en jetski eller snöskoter på cirka 60 hästkrafter".

Källa: Stihl Timbersports

ANNONS