Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Annie Svedin, Sara Grahn och Damkronorna lyckades inte rå på Schweiz i onsdagens gruppfinal i OS-ishockeyn.

Utvisningarna knäckte Damkronorna

Utvisningarna fällde Damkronorna i gruppfinalen i OS-ishockeyn. Schweiz gjorde båda sina mål i 2–1-segern i numerärt överläge – nu är risken stor att mardrömsmotståndaren Finland väntar i kvartsfinal.

Både Damkronorna och Schweiz var klara för kvartsfinal inför mötet.

Gruppfinalen gällde kampen om förstaplatsen i tabellen – och ett möte med jumbon i den andra gruppen i kvartsfinal.

LÄS OCKSÅ: Leif Boork är redo för en sista strid

Finland och OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) möts på torsdagen och segraren ställs mot Sverige.

Finland är favorit i den matchen och något av en mardrömsmotståndare för Damkronorna. Den här säsongen har svenskorna vunnit två av sju möten – när första segern kom i höstas så bröt Damkronorna en elva matcher lång förlustsvit mot ärkerivalen.

Bryta ihop

Mot OAR har svenskorna 2–2 i matcher under säsongen.

Statistiken ljuger väl inte, men samtidigt känner vi Finland väldigt bra. Vi kan vad deras bästa spelare är duktiga på och det måste vi dra nytta av om det blir dem vi får, sade Borgqvist.

Men det är nog jämnt mellan Finland och Ryssland. Vi får se vilka det blir. Vi får bryta ihop några timmar och sedan studsa tillbaka, sade Brynäscentern.

I OS i Sotji levererade Damkronorna dock en superskräll och slog ut Finland i kvartsfinalen.

"För många"

Efter två raka segrar mot Japan och Sydkorea blev utvisningarna avgörande mot Schweiz.

Svenskorna var förvarnade. Schweiz ledde powerplay-statistiken och var 45-procentiga i spelformen inför mötet. Ändå drog Damkronorna på sig sex utvisningar – två resulterade i baklängesmål.

– Vi tar för många utvisningar. Även om vi är duktiga i boxplay så får de till slut hål på oss. Sara Grahn kan inte göra så mycket på målen heller, annars är hon fantastisk. Hon kan inte ta alla puckar, sade Borgqvist.

Alina Müller och SDE-forwarden Phoebe Staenz slog till i numerärt överläge. Segermålet kom efter 11.28 av den tredje perioden – knappt fyra minuter efter Anna Borgqvists snygga kvittering på en styrning, också i numerärt överläge.

Det var måltjuvens första fullträff i OS.

Det är alltid skönt, det ger självförtroende. Jag såg vilken yta det blev framför deras mål så jag försökte bara ta mig loss. Jag har pratat med Hanna (Olsson) tidigare att om jag kommer i de lägena så ska hon skjuta på mitt blad. Jag såg på henne att hon skulle göra det, så det var bara att hålla i klubban.

Jag trodde vi skulle vända på det när vi fick 1–1, men vi kommer inte upp i nivå. Det är lite upp och ned. Vi behöver en bättre nivå överlag, sade Borgqvist.