Markus Rosenberg hoppar högt mot Chelsea. Inför resten av 2019 siktar MFF ännu högre.
Markus Rosenberg hoppar högt mot Chelsea. Inför resten av 2019 siktar MFF ännu högre.

Utslaget MFF siktar på nytt Europaäventyr

Europaäventyret tog slut för Malmö FF på Stamford Bridge i London. Lagkaptenen Markus Rosenberg ser det som starten på ett nytt.

ANNONS
|

När Malmö FF för fjärde gången på 2010-talet tog sig ut i Europa nådde klubben för första gången ett slutspel. Väl i 16-delsfinalen av Europa League blev dock världslaget Chelsea ett övermäktigt motstånd. Londonklubben vann med 3–0 hemma på Stamford Bridge och vandrade vidare till åttondelsfinal via 5–1 sammanlagt.

- Vi kommer hit och pressar dem högt, med lite flyt gör vi ett mål de första 30 minuterna. Sedan är det allt annat som vi måste göra lite, lite bättre, Men vi är i rätt riktning som förening, säger lagkaptenen Markus Rosenberg.

ANNONS

"Stolta"

TT: Vad betyder det för klubben att ni för första gången gick till slutspel?

- Jag tror att det som är det viktigaste är att vi ser att det vi har jobbat på i många år bara blir bättre och bättre. Det pekar åt rätt håll. Sedan är det många små detaljer som gör att vi förlorar med 5–1, men över lag så är det två jämna matcher och det ska vi vara stolta över, säger Rosenberg, som är inne på sin sista säsong i MFF-tröjan.

Efter en lång proffskarriär ute i Europa vände anfallaren hem till Malmö inför säsongen 2014. Samma år gick skåningarna för första gången till ett Champions League-gruppspel – en bedrift som Malmö upprepade året efter. Då hade även Rasmus Bengtsson hunnit ansluta till moderklubben och han anser att MFF utvecklats under Europa League-spelet.

- Vi visar att vi har tagit ytterligare kliv jämfört med de andra Europaåren och nu känns det som att vi tror på det, även om vi åker till en av de tuffaste matcherna man kan ute i Europa. Vi är med i långa stunder (mot Chelsea), säger mittbacken.

ANNONS

Förutom de sportsliga framgångarna och lärdomarna har Europaäventyret även gett över 80 miljoner kronor till MFF:s redan välfyllda klubbkassa. En summa som kommer att bli än större eftersom MFF även ska ta del av den så kallade marknadspotten. När Östersund nådde 16-delsfinal i fjol fick Jämtlandslaget 18,5 miljoner från potten för sitt deltagande i Europa League.

"Börjat på ett fantastiskt sätt"

Det är långt kvar till sommarens kvalspel till nästa Europa League-säsong och närmast väntar ett helt annat motstånd och en helt annan arena för MFF-spelarna. På måndag ställs Malmö mot Öster i den andra gruppspelsomgången av Svenska cupen – i Tipshallen i Växjö.

- Vi vill vara med i cupen, vi vill vinna allsvenskan och vi vill ta oss ut i Europa igen. Året har börjat på ett fantastiskt sätt, säger Markus Rosenberg.

London, TT:s utsände

Fakta: Malmö FF:s facit i Europa

2018–2019, Europa League

Genk (borta) 0–2, Besiktas (hemma) 2–0, Sarpsborg (b) 1–1, Sarpsborg (h) 1–1, Genk (h) 2–2, Besiktas (b) 1–0. Slutade tvåa i gruppen och gick vidare till slutspel. Utslaget i 16-delsfinal mot Chelsea (5–1 sammanlagt) efter förlust med 1–2 hemma och 0–3 på bortaplan.

2015–2016, Champions League

Paris Saint-Germain (b) 0–2, Real Madrid (h) 0–2, Sjachtar Donetsk (h), 1–0, Sjachtar Donetsk (b) 0–4, PSG (h) 0–5, Real Madrid (b) 0–8. Slutade sist i gruppen.

2014–2015, Champions League

Juventus (b) 0–2, Olympiakos (h) 2–0, Atlético Madrid (b) 0–5, Atlético Madrid (h) 0–2, Juventus (h) 0–2, Olympiakos (b) 2–4. Slutade sist i gruppen.

2011–2012, Europa League

Alkmaar (b) 1–4, Austria Wien (h) 1–2, Metalist Charkiv (h) 1–4, Metalist Charkiv (b) 1–3, Alkmaar (h) 0–0, Austria Wien (b) 0–2. Slutade sist i gruppen.

ANNONS