Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Göteborg älskar sin hockey – och den här säsongen gör vi bevakningen bredare", skriver GP:s Johan Rylander. Bild: Bildbyrån

Johan Rylander: Utan gräsrötter får vi inga hockeystjärnor

Det spelar ingen roll om Maple Leafs bjuder på show i Toronto – eller om Mölndal spelar derby mot Bäcken i tvåan. GP-sporten finns där ändå.
Och utan Göteborgs klubbar hade vi aldrig fått se lirarna i världens bästa liga.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att vi följer Frölunda HC, landets mest publiklockande hockeylag, är förstås självklart. Göteborgarna älskar sitt största elitlag genom alla 52 grundserieomgångar plus ett slutspel – och allt som händer i Scandinavium kan eller ska du läsa om i GP:s kanaler.

Vi har också koll på stadens andra elitlag Göteborg HC i SDHL, precis som vi följer Hanhals kamp för att ta sig upp från hockeyettan.

I år så gör vi dessutom allra största hockeysatsningen någonsin. Jag och nye hockeyreportern Fredrik Janlind spelar varje vecka in hockeypodden Fjärde perioden, som mestadels kommer att handla om elithockey och Frölunda.

Men det finns så mycket mer än eliten.

Vår tv-kommentator Alexander Olausson startar i kväll sina livesändningar och vi kommer under hela säsongen att sända från division 2 och division 3.

Det innebär också att vi vill ha er hjälp. Tipsa om högt, om lågt – om vardagliga utmaningar och problem.

Det kan vara duktiga ledare som förtjänar att lyftas fram, speciella satsningar på ungdomar, kämpande talanger som borde uppmärksammas eller spännande historier om spelare som åkt över hela världen för att få spela hockey i just Göteborg.

Ni tipsar, vi skriver.

JUST NU SÅ förbereder vi en rejäl granskning av hallbristen i Göteborgs hockeyregion. För även om hockeyn växer så det knakar i sargen så finns det också ett trist faktum:

Det saknas istider.

Det saknas isytor.

Det saknas möjligheter för alla unga att börja med sporten – och det är både oroande och besvärande.

I BÖRJAN AV 2020 så åker GP-sporten och 40 läsare till Toronto för att se Hanhals-fostrade Andreas Johnsson spela NHL-hockey med Maple Leafs. Vi hinner också med att se Mölndals-produkten Robin Lehner i Chicago Blackhawks – och där har vi 031-vinkel på spelare ute i världen.

Det är spelare som nått hela vägen till världens bästa liga, men det är samtidigt spelare som aldrig lyckats om det inte funnits klubbar som just Hanhals eller Mölndal när de växte upp.

GÖTEBORG ÄLSKAR ALLTSÅ sin hockey – och den här säsongen gör vi bevakningen bredare.

Välkomna att följa med – direkt från Åby Ishall i kväll.

Då startar vi med just Lehners ungdomsklubb Mölndal mot Bäcken i tvåan.

GP-sporten är på plats. Lokalsinne med världsvana, skulle vi kunna kalla det.

Plus

NHL-start. Natten mot torsdag smäller det – och jag är mest nyfiken på att se hur det går för New York Rangers, som både satsat och byggt om under sommaren. Håller Henrik Lundqvist fortfarande måttet i mål?

Minus

Damstrejken. Än finns alltså inget Damkronorna – för konflikten med Svenska ishockeyförbundet är inte löst. Vad händer egentligen?