Enligt uppgifter till Sportbladet är SVT detaljer från att ta tillbaka sändningsrättigheterna till OS.
Enligt uppgifter till Sportbladet är SVT detaljer från att ta tillbaka sändningsrättigheterna till OS. Bild: JOEL MARKLUND

Uppgifter: SVT kan få tillbaka rättigheterna till OS

Sedan 2015 har de olympiska spelen sänts på kommersiella kanaler i Sverige. Nu ser det ut att ändras.
Enligt uppgifter till Sportbladet är Sveriges television detaljer från att säkra rättigheterna till OS 2026 och framåt.

ANNONS
|

SVT sände sitt sista olympiska spel under OS i London 2012, efter att Viaplay Group snuvat SVT på sändingsrättigheterna. Sedan dess har spelen sänts på kommersiella kanaler, senast i Discovery som 2015 meddelade att de köpt rättigheterna fram till OS i Paris 2024.

Nyheten rörde upp känslor hos svenska tv-tittare som kunnat följa SVT:s OS-sändningar sedan spelen i Rom 1960.

Men enligt uppgifter till Sportbladet är den europeiska radio- och tv-unionen EBU, där både SVT och Sveriges Radio ingår tillsammans med jättar som BBC, tyska ARD, franska FTV och närmare 100 europeiska public service-bolag, nu bara detaljer från att återigen säkra OS-rättigheterna för OS 2026 och framåt.

ANNONS

Vill nå en större publik

Det som talar till EBU:s och SVT:s fördel är att prisutvecklingen på tv-sporträttigheter stannat av, vilket är en viktig garant för att OS ska nå en stor tv-publik.

En källa till Sportbladet menar att även om kommersiella kanaler är skickliga på att producera tv-sport, kan de aldrig konkurrera med public service-kanalerna när det kommer till räckvidd och strävan att nå ut till så många tittare som möjligt.

Den punkten ska ha varit en viktig faktor för IOK i den nuvarande processen, dels för att de vill söka en yngre publik men också för att tillfredsställa de stora sponsorerna.

– Jag kommenterar aldrig sporträttigheter som är på marknaden, vare sig vi är på väg att förvärva dem eller inte, säger SVT:s programdirektör Jan Helin till Sportbladet.

Här arrangeras OS kommande år

2024: Paris

2026: Milano-Cortina

2028: Los Angeles

2030: Ej klart

2032: Brisbane

ANNONS