Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild från Ulricehamns skidspår.  Bild: CARL SANDIN
Arkivbild från Ulricehamns skidspår. Bild: CARL SANDIN

Ulricehamn tvingas stänga längdskidspåren rekordtidigt

Många skidåkare i Västsverige brukar bege sig till Ulricehamn för att kunna åka längdskidor.
Men i år tvingas den klassiska skidorten, som arrangerat flera Världscuptävlingar, stänga sina spår rekordtidigt.
– Så här har vi aldrig haft det innan, säger Tomas Dahl, fritidsintendent på Ulricehamns kommun.

Vasaloppet är mindre än två månader bort och det är god tid att börja förbereda sig för de nio tunga milen mellan Sälen och Mora.

Men var tränar man om man bor söder om Dalarna?

Göteborgarna har knappast varit bortskämda med snö den senaste tiden. Men trots milda vintrar har det funnits platser inte allt för långt bort dit den som vill träna inför den klassiska folkfesterna kunnat bege sig.

En av platserna brukar vara Ulricehamn.

Den västsvenska staden som arrangerat Världscuptävlingarna i längdskidor flera gånger, och kommer göra så även 2021, har länge varit känd för att ha något lägre temperaturer än bland annat Göteborg.

Men i år har det varma vädret ställt till det och kampen för att hålla skidspåren öppna håller på att förloras.

– Det börjar bli svårt att hålla igång det nu, vi har en slinga som är på 1,4 kilometer. Men det börjar komma fram sten och grus och sånt på stadion nu, säger Tomas Dahl, fritidsintendent på Ulricehamns kommun.

Han fortsätter:

– Så här har vi aldrig haft det innan ... tror jag. I sådana fall var det längesedan. Är det bara lite kyla så har vi spår, men nu har vi ingen kyla. Så då går det inte att göra snö.

Hur länge brukar spåren kunna var öppna?

– Mars ut ... till slutet av mars har vi haft spår.

Hur länge kommer ni ha spår i år tror du?

– Två-tre dagar till, sen tror jag inte det går att åtgärda. Det är så tunt så vi kan inte köra med pistmaskin, det är det som är problemet. Det går väl över helgen men det får inte regna eller blåsa för mycket.

Göteborgsklubben van vid snöbrist

Några som dock vet hur man förbereder sig inför ett Vasalopp med minsta möjliga mängd snö är IK Stern. Göteborgsklubben, med ungefär 1000 medlemmar, brukar ha totalt 600 åkare som åker upp till Dalarna för att ta del av folkfesten – detta utan att vara bortskämda med någon större mängd snö.

Därmed är den milda sommaren inget större problem ur den aspekten.

– Som göteborgare är det ingen större skillnad. I Göteborg åker man inte skidor. Det finns vissa golfbanor (där man kunnat göra skidspår reds.anm), men det är väldigt sporadiskt, säger Henrik Johansson, ordförande för IK Stern.

Så, hur tränar man skidor – utan att ha någon snö?

– Det är klart att det finns många som tränar på egen hand. Men något hundratal ser vi på våra gemensamma träningar som vi har under säsongen. Bland annat har vi barmarksträning, där vi springer i backar med stavar, det är skid-lik träning. Sen är det ju ett stort antal som åker rullskidor också.

Sen finns det ju faktiskt snö i Göteborg, fast inomhus. IK Stern har tar stor hjälp av inomhusanläggningen Skidome som finns i Kviberg.

Hur viktig är anläggningen för er?

– Det är svårt att säga på en skala, men den är ganska viktig. Alltså rullskidor går ju så enkelt och det är nästan lika bra. Men visst, att komma på snö och få den här känslan är ju viktig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.