Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida, till vänster, och Elin Eldebrink laddar för onsdagens EM-kvalmatch mot Makedonien i Södertälje.

Tvillingarna Eldebrink laddar om

Ny coach, ett delvis nytt lag och en ny superstjärna – men samma ryggrad. När hoppet runt basketlandslaget spirar igen bär fortfarande tvillingarna Elin och Frida Eldebrink en stor del av ansvaret.

För fyra år sedan gjorde Sverige succé i EM i Frankrike, var fem poäng från att slå ut värdlandet och ta sig till såväl semifinal som VM.

Basketlandslaget var ungt och övertygelsen stor: det var bara början.

Ett halvdant slutspel (2015) och ett missat mästerskap (2017) senare har Blågult börjat om.

Fransmannen François Gomez står vid rodret, Amanda Zahui spelar med världens bästa i WNBA och Klara Lundquist är gammal nog, 18 år, för att mäta sin talang på högsta nivå.

Ändå: när bollen ska fördelas, motståndarnas stjärnor ska bevakas och de avgörande skotten ska skjutas har en av eller båda systrarna Eldebrink så gott som alltid ett finger med i spelet.

"Har alla byggstenar"

Frida har som många andra funderat på vad som gick snett.

- Det kändes som att vi var på väg uppåt 2013 men i idrott handlar det mycket om form och om hur alla mår. Vi har haft lite problem med skador, alla har inte varit 100 procent. Det borde ha gått bättre men vi försöker att inte tänka så mycket på det. Nu har vi alla byggstenar vi behöver och känner att vi har en otroligt hög potential, säger hon.

EM-kvalet började bra med en knapp seger borta mot Kroatien – som för närvarande är 22 placeringar före Sverige på världsrankningen, 19:e mot 41:a.

Dessutom finns det mer att ta av.

Frida tog tio skott i kvalpremiären och missade nio. Att det ska bli bättre mot Makedonien i Täljehallen – där hon och Elin mer eller mindre växte upp – visade hon på tisdagens träning när hon skickade bollen i korgen från halva plan på första försöket.

- Man har skjutit några miljoner skott här och får lite extra tur, säger hon och skrattar.

Ska till EM

Elin Eldebrink kom till landslagssamlingen med stort självförtroende. Hon har dragit vinstlotten i det europeiska klubblotteriet och spelar sedan i fjol för turkiska topplaget Yakin Dogu.

Där är träningarna lika givande som matcherna och i Euroleague är spelfördelaren en av de främsta anledningarna till att Yakin Dogu toppar sin grupp.

- Det känns väldigt bra. Vi har ett så himla bra lag. Det är klart att alla vill spela så det är en väldig konkurrens men jag trivs jättebra. Det känns som om jag har hamnat rätt, säger hon.

Tvillingarna fyller 30 i januari och börjar känna sig som veteraner. De är fast beslutna att leda Sverige tillbaka till Europatoppen.

- Spanien är outstanding. Sedan kommer Frankrike, Serbien, Belgien... ett gäng lag. Där skulle jag säga att vi är men vi har fortfarande en del att jobba på, säger Elin.

TT: Och till EM ska ni?

- Den nivån har vi absolut.