Amanda Edgren ordnade med sitt nionde mål för säsongen 1–0 och tre poäng för sitt Kristianstad borta mot Hammarby. Arkivbild.
Amanda Edgren ordnade med sitt nionde mål för säsongen 1–0 och tre poäng för sitt Kristianstad borta mot Hammarby. Arkivbild.

Tveksamt domslut när Kristianstad vann

Kristianstad ger sig inte i kampen om SM-guldet i fotboll. Men segern borta mot Hammarby, 1–0, kom inte utan kontrovers. Ett till synes regelrätt Hammarbymål dömdes bort.

ANNONS
|

Hammarby har varit inblandat i den allsvenska bottenstriden större delen av säsongen. Men hemma på Hammarby IP har flera av topplagen tvingats åka hem utan poäng.

Även tabellfyran Kristianstad fick slita hårt för segern, och hade kanske också en smula tur med domsluten.

Innanför linjen?

I den 35:e minuten kom Hammarbys Elise Kellond-Knight farande på vänsterkanten och slog ett inlägg mot mål. Kristianstadsbacken Rebecca Edwards var visserligen först på bollen, men nicken blev helt missriktad och gick rakt mot det egna målet. Bollen tog i ribban och studsade ner, till synes innanför mållinjen.

ANNONS

Men i stället för mål dömde domaren Lovisa Johansson frispark för Kristianstad efter den efterföljande närkampen mellan Hammarbys Emma Jansson, som stötte in returen i mål, och Kristianstads målvakt Moa Olsson.

- Jag tyckte att det var mål. Det var frustrerande, säger Emma Jansson till DN.

- Det var flera som tyckte att den var inne. Och sedan fortsätter jag situationen och petar in den, men då blåser domaren för närkampen med målvakten. Men jag tycker att jag var på bollen först.

Skadad målvakt

Hemmalagets besvikelse blev inte mindre tio minuter senare. En misslyckad rensning hamnade hos Kristianstads Alice Nilsson till höger om straffområdet. Hennes inlägg nådde Amanda Edgren, som pricksäkert nickade in sitt nionde mål för säsongen.

1–0-målet var tillräckligt för att ro segern i land, och Kristianstad hakar nu på topptrion Piteå, Rosengård och Göteborg – alla spelar på söndagen – i striden om SM-guldet.

ANNONS

Extra skön var kanske segern för Moa Olsson, som höll nollan efter att ha kastats in i hetluften sedan Kristianstads ordinarie målvakt Brett Maron skadade sig svårt i förra omgången. Maron opererades för blödning i njuren och en spricka i urinröret tidigare i veckan, och vårdas fortfarande på sjukhus.

- Läget är inte så bra. Hon är kvar på sjukhus. Vi uttalar oss inte mer förrän vi vet mer om läget för hennes framtid. Men det är en allvarlig skada, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdóttir till Radiosporten.

Spännande bottenstrid

I botten ökar spänningen betänkligt efter att Limhamn Bunkeflo vände och vann hemma mot Växjö. Anna Anvegård gav gästerna ledningen med sitt tolfte mål för säsongen, men LB07 kom tillbaka. Rakel Hönnudóttir kvitterade i den 70:e minuten och när Julia Welin satte segermålet på tilläggstid sparkade hon verkligen liv i bottenstriden.

Limhamn Bunkeflo, under strecket, har nu 20 poäng, lika många som Vittsjö strax ovanför. Även Eskilstuna (22 poäng), Djurgården (23), Hammarby (24) och Växjö (26) är indragna i fajten om att undvika nedflyttning medan jumbon IFK Kalmar redan nu kan inrikta sig på spel i elitettan nästa säsong.

ANNONS
TT

Fakta: Allsvenska toppstriden

Ställningen i den damallsvenska toppen:

1) Piteå, 18 matcher, 39 poäng, +11 i målskillnad.

2) Rosengård, 18, 36 poäng, +33.

3) Göteborg, 18 matcher, 35 poäng, +13 i målskillnad.

4) Kristianstad, 19, 35 poäng, +6.

5) Linköping, 18, 31 poäng, +19.

Återstående matcher:

Göteborg: 30/9 IFK Kalmar (hemma), 14/10 Växjö (borta), 20/10 Kristianstad (b), 27/10 Rosengård (h).

Piteå: 30/9 Linköping (h), 14/10 IFK Kalmar (b), 22/10 Rosengård (b), 27/10 Växjö (h).

Rosengård: 30/9 Vittsjö (b), 14/10 Hammarby (h), 22/10 Piteå (h), 27/10 Göteborg (b).

Kristianstad: 14/10 Limhamn Bunkeflo (h), 20/10 Göteborg (h), 27/10 Linköping (b).

Linköping: 30/9 Piteå (b), 13/10 Eskilstuna (h), 23/10 Djurgården (b), 27/10 Kristianstad (h).

ANNONS