TV4-profilen Hans Fahlén om hur han blev OS-reporter

På 90-talet blev han rikskändis med program som När & Fjärran och Fångarna på fortet. 2022 står han i de kinesiska fjällen och snackar puckelpist. GP ringde den oväntade OS-reportern Hans Fahlén, som berättar om sina egna erfarenheter som skidåkare.
– Jag bröt ju nacken på en världscupfinal i Norge.

ANNONS
|

Under torsdagen dök plötsligt ett välbekant, och mycket fruset, ansikte upp i OS-sändningarna. Hans Fahlén, som en gång var en av TV4 mest anlita programledare, rapporterade från OS-backarna i Genting utanför Peking och analyserade de svenska medaljchanserna i puckelpist.

– Vi stod uppe på ett tak där det blåste, jag och fotografen höll på att frysa ihjäl. Det är kallt! I dag var det 17 minus, och det är en rå kyla här uppe i bergen. Så det känns. Vi har mycket kläder på oss, säger Hans Fahlén.

Så hur kommer det sig att du hamnade där?

– Jag har ju tävlat i landslaget själv en gång i tiden och har alltid haft en nära relation till vintersport. Och jag har varit intresserad av att jobba med det tidigare, men det har inte blivit av så mycket. Det har ju varit andra tv-projekt och sånt. Men så fick jag en förfrågan av Discovery nu att göra puckelpist, skicross och slopestyle och då var det ganska enkelt att tacka ja. Det är ett jättekul uppdrag.

ANNONS

Hans Fahlén var en talangfull skidåkare som tog pallplatser i världscupen, och slutade trea på EM innan en otäck skada satte stopp för satsningen.

– Jag bröt ju nacken på en världscupfinal i Norge. Jag föll framåt efter ett hopp och spräckte sjätte och sjunde kotan. Men det gick bra. Jag hade en otrolig tur, själva kotkroppen mot nervbanan satt fast på en millimeter. Jag fick gå med stödkrage i två månader efter den vurpan, men jag är väldigt tacksam att det gick bra till slut.

Jobbar mest bakom kameran

Fahlén fick sitt stora genombrott med reseprogrammet När & Fjärran. Han fick efter det förtroendet att leda en rad stora satsningar, både på TV4 och andra kanaler. Succéer blandades med floppar, men de senaste åren har man sett allt mindre av Fahlén i rutan.

– Ja, det har varit ganska sparsamt. Det senaste var Spårlöst som vi gjorde med TV4-gruppen och så gjorde jag även Fahléns matäventyr. Men det är ju ett tag sedan. Jag har ett eget produktionsbolag och jobbar även bakom kameran en hel del. Men nu är jag framför den igen, konstaterar han.

2001 var Hans Fahlén programledare för dokusåpan Farmen.
2001 var Hans Fahlén programledare för dokusåpan Farmen. Bild: Lasse Hejdenberg/TT

Hur är det att vara sportreporter då?

– Jag tycker det är intressant! Jag vet inte vad andra sportjournalister tycker, så jag kanske ska vara försiktig när jag uttalar mig, men jag hoppas att jag ställer de rätta frågorna och förmedlar en bra känsla här ifrån OS. Och jag är ju intresserad av sport.

ANNONS

Brorsan är huvudtränare i puckelpist

Utöver sin bakgrund som puckelpiståkare har Hans Fahlén ytterligare en stark koppling till sporten. Hans bror, Lasse Fahlén, var en än mer framgångsrik åkare, och deltog i OS i Calgary 1988. Sedan dess har han varit på plats på ledare under samtliga vinter-OS, och är i dag huvudtränare för puckelpist-landslaget – om än på distans. Lasse Fahlén testade positivt för covid-19 strax innan den planerade avresan, och får coacha från hemmaplan.

Lasse Fahlén, huvudtränare för puckelpistlandslaget och storebror till Hans Fahlén.
Lasse Fahlén, huvudtränare för puckelpistlandslaget och storebror till Hans Fahlén. Bild: JESPER ZERMAN

Är det inte märkligt för dig att så att säga bevaka din egen bror som journalist?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tror att jag finner mig i rätt roll, och Lasse också. Sen kanske hjärtat klappar lite extra för honom, men det är inga konstigheter. Det är bara synd att han inte är här, för det hade varit jättekul.

Discovery beslöt i ett sent skede att banta sin OS-trupp, och många av tävlingarna kommer att kommenteras från Stockholm. Ett antal reportrar kommer dock att vara på plats för att intervjua de aktiva – och Hans Fahlén är alltså en av dem. Därmed befinner han sig i den omtalade bubblan som ska förhindra ett smittoutbrott bland OS-resenärerna.

– När man väl är inne i bubblan så funkar det. Det blir ju inte så mycket vid sidan av jobbet, utan man håller sig på hotellet. Och där sitter man bakom plexiglasskivor och pratar med varandra när man käkar. Så det är lite annorlunda, men vi tycker nog att det funkar ganska väl efter omständigheterna.

ANNONS

Åker du fortfarande puckelpist?

– Haha, nej nej. Man ska absolut inte åka puckel i min ålder. Jag får leva på gamla historier i stället, säger Hans Fahlén, 57.

ANNONS