Torstein Stenersen hade en tung tredjesträcka i söndagens världscupstafett i Oberhof. Arkivbild.
Torstein Stenersen hade en tung tredjesträcka i söndagens världscupstafett i Oberhof. Arkivbild.

Tung stafettdag för skidskyttarna

Skyttet förstörde dagen för damerna. Åkningen satte stopp för herrarna. Svenskt skidskytte hade en tung stafettdag i Oberhof.

ANNONS
|

De svenska skidskytteherrarna hade ordentligt häng på en pallplats i världscupstafetten i tyska Oberhof. Då stumnade Torstein Stenersen totalt, och Sverige fick till slut nöja sig med en femteplats.

Efter en okej förstasträcka – Peppe Femling hade sjätte bästa åktid men fick inte till skyttet – och en strålande andrasträcka – Jesper Nelin var näst snabbast av alla – gick Torstein Stenersen ut som femma, med en pallplats i sikte.

Tog helt slut

Med tanke på att Stenersen skytte var närapå perfekt (en bom) borde en topplacering ha varit inom räckhåll. Men redan efter det första skyttet syntes det att han inte hade benen med sig i skidåkningen. Stenersen var i ren åktid över två minuter långsammare än de snabbaste, och när han lämnade över till Sebastian Samuelsson hade Sverige halkat ner till nionde plats, nästan tre minuter bakom ledande Ryssland och 1.16 från Norge på tredjeplatsen.

ANNONS

Samuelsson avslutade bra, sköt bara en bom och tog upp Sverige till en slutlig femteplats, 2.43 från segern.

Ryssland vann herrstafetten i stor stil, 1.01 före Frankrike och 2.19 före Österrike.

Tuffa förhållanden

Ryssland vann också damstafetten. Även där fanns de svenska damerna bland favoriterna, men den blågula kvartetten fälldes av dåligt skytte på de två mittensträckorna och slutade sjua.

Väderförhållandena var tuffa med stundtals starka vindar. Linn Persson hanterade förhållandena bra och växlade som tvåa efter den första sträckan, men Mona Brorsson och Anna Magnusson hade det kämpigare.

Både Brorsson och Magnusson drog på sig var sin straffrunda och förhoppningarna om en pallplats var puts väck inför Hanna Öbergs sistasträcka. Öberg stod för en stabil insats och tog upp Sverige till en slutlig sjundeplats, mer än tre minuter från segraren Ryssland. Tyskland blev tvåa och Tjeckien trea.

TT

ANNONS