Förre Varvsgeneralen Bo Edsberger fick 3,8 miljoner kronor i avgångsvederlag av Göteborgs Friidrottsförbund. Uppgörelsen var en het potatis när förbundet hade årsmöte på torsdagskvällen.
Förre Varvsgeneralen Bo Edsberger fick 3,8 miljoner kronor i avgångsvederlag av Göteborgs Friidrottsförbund. Uppgörelsen var en het potatis när förbundet hade årsmöte på torsdagskvällen. Bild: Bildbyrån

Trots kritiken – fortsatt förtroende för friidrottsförbundets ordförande

Förre förbundschefen Bo Edsbergers avgångsvederlag väckte heta diskussioner under Göteborgs Friidrottsförbunds årsmöte – men ordförande Jahja Zeqiraj fick trots kritik mot honom och styrelsen i frågan fortsatt förtroende.
– Vi har gjort enligt konstens alla regler, säger Jahja Zeqiraj om uppgörelsen med Edsberger.

ANNONS
|

Det fanns en och annan het potatis när Göteborgs Friidrottsförbund på torsdagskvällen kallade till årsmöte i Friidrottens Hus.

En person som stod i fokus under kvällen var förbundets ordförande Jahja Zeqiraj, som tillträdde sin post för ett knappt år sedan.

Det som väckte allra störst diskussion under de knappa tre timmarna i mötessalen var den uppgörelse som Zeqiraj och styrelsen träffade med förre förbundschefen Bo Edsberger. Varvsgeneralen fick 3,8 miljoner kronor för att lämna sin post, vilket spelade en stor roll för att Göteborgs Friidrottsförbund under 2019 gjorde ett förlustresultat på totalt 4,8 miljoner kronor.

Först riktade Magnus Erixon, representant från Mölndals AIK, kritik mot hur hela frågan hade hanterats, där han menade att Zeqiraj frångått regler för gällande kollektivavtal i samband med att förbundet och Edsberger gick skilda vägar.

ANNONS

– Det är avtalsbrott. Det jag vill göra gällande är att du har frångått avtal, sade Erixon.

"Dränerade kraftigt våra medel"

Synpunkterna landade dock aldrig i något yrkade. Men det gjorde det däremot senare när ordförande och styrelsen fick kritik för den höga kostnad som avgångsvederlaget till Edsberger inneburit för förbundet.

Gisela Carlén, representant för Lerum Friidrott, menade att det med hänsyn till det inte var rimligt att ge styrelsen ansvarsfrihet.

– Uppgörelsen har kraftigt påverkat vårt resultat, sade hon och fortsatte:

– Vi anser inte att styrelsen hade mandat från distriktsårsmötet att nå en uppgörelse som så kraftigt dränerade våra medel. Medel som våra ideella krafter gemensamt jobbat ihop.

Det krävdes sluten votering innan styrelsen, med stor marginal (29–9), fick ja till fortsatt ansvarsfrihet.

Efteråt gav Zeqiraj sin syn på hanteringen av Edsberger.

– Jag fick mandatet att förhandla en överenskommelse, och det gjorde jag. De olika delarna som finns i den förhandlingen har på grund av personalsekretess inte kommit ut. Vi hade olika vägval att göra och vi valde den vägen som var minst smärtsam.

Nästa punkt gick också Zeqirajs väg.

Fick förnyat förtroende

Utan motkandidat stod det klart att han fick förnyat förtroende på ordförande-posten.

ANNONS

– Jag var inte orolig. Även om jag hade hört att det bubblades lite grann. Men det är ett fåtal personer som är missnöjda och jag ska försöka arbeta för att de ska få förtroende för mig den kommande tiden. Men är det så att man känner att man inte har något att tillföra friidrotten då får man göra något annat. Vi ska ta bort den gamla kulturen, det är det som är mitt fortsatta engagemang.

Efter mötet kommenterade Zeqiraj också GP:s uppgifter om att Göteborgs-Varvet, många av föreningarnas stora kassako, kan behöva skjutas upp på grund av det rådande Coronaviruset.

På måndag ska GFIF:s styrelse hålla ett extrainsatt möte i frågan, men på torsdagskvällen förmedlade Zeqiraj sin bild av hur han upplever att föreningarna ser på orosmolnet.

– Det är vissa som har uttryckt oro. Men det är därför vi tar fram en krishanteringsplan, men vi behöver en beredskapsplan som hanterar den oro som finns både internt men också med våra Varvet-deltagare.

ANNONS