Simhallen Folkhälsocentrum. Arkivbild.
Simhallen Folkhälsocentrum. Arkivbild. Bild: GP

Trots kommunal nedstängning – simhallar öppna

Alla kommunala badhusen är stängda för allmänheten sedan Folkhälsomyndighetens rekommendation att undvika just badhus. Men på fristående badhus kan vuxna fortsatt träna i små grupper.
– Vi har gått ut med tydlig information om att vi inte vill ha någon vuxenverksamhet i de kommunala simhallarna, säger Stephanie Parke, verksamhetschef för bad på Idrotts- och föreningsförvaltningen.
– Jag vill se att vi försöker följa råden och undvika att träffa andra, säger Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS

Till de kommunala badhusen är dörren stängd för allmänheten. Bara skolverksamhet och föreningsträningar för barn yngre än 15 tillåts fortsätta.

Det sedan regeringen i slutet på november uppmanat folk att avstå från att gå till gym och simhallar – som ses som riskmiljöer för smittspridning.

Under de råd som införts i bland annat Västra Götaland går att läsa:

”Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.”

– Vi ville göra ett ställningstagande, gå i bräschen för säkerheten och skapa en säkrare miljö för de unga som faktiskt ska fortsätta träna. Det här är under en begränsad tid och vi gör det för invånarnas bästa, säger Stephanie Parke, verksamhetschef för bad på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

ANNONS

Även om allmänheten inte längre är välkommen att hoppa i de kommunala bassängerna kan personer över 15 fortsatt träna i vissa privatägda simhallar.

Annika Hultin är verksamhetschef på SKF:s personalstiftelse, som driver Kristinedals träningscenter, med en bassäng.

– Många kunder har valt att såväl träna som simma på tider när vi har färre besökare. Många av våra kunder har dessutom fryst sina kort så vi har totalt betydligt färre besökare än tidigare år. Vi har vidtagit en rad åtgärder i samråd med våra kollegor i branschen, skyddsombud och miljösamordnare i arbetet med att förhindra trängsel på anläggningen samtidigt som vi håller öppet för medlemmar och SKF:are. Till exempel är våra bastur stängda, och vi tar inte emot kunder för engångsträning eller -bad. Vi kollar regelbundet av anläggningen för att se att det inte är trängsel någonstans, säger hon.

Hur ser du på att simhallar målas upp som en riskplats?

– Det känns väldigt sorgligt. Jag tycker att det är jättetråkigt. Vi hade gärna sett att man gjorde slumpmässiga kontroller som gjordes på restaurangerna, det hade vi gärna tagit emot. Vi har rymliga lokaler så det är betydligt mindre risk här hos oss än vad det kanske är i exempelvis kollektivtrafiken.

ANNONS

På Kristinedal pågår skolverksamhet och verksamhet för barnen som är yngre än 15, där Folkhälsomyndigheten har dragit gränsen. Även crawlkurser för vuxna fortsätter att hållas i små grupper.

– Vi har inte satt något nytt maxtak på deltagare och vi har inte heller behövt det. Sedan de senaste restriktionerna kom har vi inte haft en enda crawlkurs för vuxna med fler än sju personer per grupp ändå, säger Annika Hultin.

Pensionärer välkomnas viss tid

Även på Sörredsbadet, som drivs av Svenska Livräddningssällskapet Göteborg, kan vuxna fortsätta simma. Här erbjuds crawlkurser och pensionärssim. Tina Heiker-Hult, verksamhetschef på Svenska Livräddningssällskapet Göteborg, är dock noga med att betona att max åtta personer vistas i bassängen samtidigt.

– Vi förminskar våra grupper och vi har rensat i schemat runt de här passen. De pensionärer som vill komma är fria att komma men de möter ingen annan i hallen, säger hon.

Sörredsbadet har stoppat all motionssimning för allmänheten, däremot fortsätter träningsverksamheten för äldre barn, men då med max åtta personer i varje grupp. Även företag kan hyra in sig på Sörredsbadet. Då förväntas de följa gränsen på max åtta aktiva samtidigt.

– Så länge förskolor och grundskolor håller i gång är det varje personer ansvar att vi håller smittan så låg som vi kan. Ser man till att man inte kommer hit med snoriga barn och vi tar vi ansvar för att det är säkert här så tycker jag att barnen ska simma. Tänk om skolklasserna inte skulle kunna komma? Då kan de inte få betyg. Nej, vi måste försöka hålla igång det här, säger Tina Heiker-Hult.

ANNONS

Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götaland och menar att det inte är miljön i specifikt badhus som är riskfylld. Alla platser där människor träffas bör undvikas i dagsläget.

– Jag vill, utifrån mina smittskyddsglasögon, se att vi försöker följa råden och undvika att träffa andra. Det är lätt att säga att man håller avstånd och att det inte är någon trängsel, men vi ser att där människor träffas glömmer man bort det där med avståndet. Även om man har goda intentioner. Just nu är det bättre att undvika att träffas överhuvudtaget, säger han.

Hur stor är risken i just badhus?

– Det är inte så att just simhallar skulle vara en större riskmiljö än något annat ställe. Men det är inte heller någon mindre riskmiljö än någon annan om det uppstår trängsel där.

– Det blir lätt en diskussion om att ”här är det ingen risk, där är det större risk”. Den delen tror jag vi får släppa nu. Vi bör istället rikta in oss på att att undvika miljöer där vi kan träffa andra och träffas. Det handlar generellt om att få oss alla att minska våra kontakter med andra människor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS