Trio som redan valt väg

ANNONS
|

- Jag tänker åka så snabbt jag kan och göra tekniskt bra lopp. Vi får se hur långt det räcker, säger 22-åriga Paulina Wallin som är rena veteranen jämfört med sina två klubbkamrater i IFK Göteborg.

För Joel Eriksson, 20, blir det debut i internationella sammanhang. Efter en säsong störd av ryggproblem gjorde han oväntad succé i sprint-SM där han vann både på 500 meter och sammanlagt, före Johan Röjler, giganten inom svensk skridsko.

- Jag visste att jag hade en chans på 500 meter. Men att jag slog Johan på 1 000 meter var riktigt kul, säger Joel Eriksson vars insats i SM blev helt avgörande för VM-starten.

ANNONS

Även på damsidan blev det total dominans för IFK Göteborg i SM-tävlingarna i Hagaström för drygt en vecka sedan. Paulina Wallin vann 500 meter, satte nytt banrekord och tog hem den sammanlagda segern. Paulina som redan har flera svenska rekord är också internationellt meriterad och rankad världstrea på den korta 100-metersdistansen.

Systern Claudia Wallin, 18, vann SM-titeln i sin klass utan större motstånd men får vänta på de stora mästerskapen. Hennes tid kommer.

- Claudia är den största talangen svensk skridsko har haft, säger sprintlandslagets och Göteborgstrions tränare Andreas Larsson.

Claudia Wallin vet vad hon vill uppnå och vad som krävs för att nå dit.

- Jag kämpar för att bli bäst i världen. Det är mitt stora mål.

IFK Göteborg lär få bygga ut sina prisskåp inom kort för varken storasyster Paulina eller Joel har lägre ambitioner än Claudia. Men det kommer inte av sig självt.

- Det krävs mycket för att nå dit man siktar, säger Joel. Långt därborta har man ett mål som man hela tiden strävar emot.

De tre ingår i en femårssatsning som Svenska skridskoförbundet satt upp. I stora drag är målet att göra Sverige till världsledande nation inom sporten. Sveriges 20 mest lovande åkare har valts ut för satsningen och för Paulina, Claudia och Joel blir OS i Vancouver 2010 en viktig hållpunkt.

ANNONS

Andreas Larsson vill minska pressen på åkarna och poängterar att de höga målen är baserade på de aktiva själva och deras förutsättningar. Han är också medveten om att Sverige är ett relativt svagt land vad gäller de ekonomiska förutsättningarna för de aktiva, även om förbundet gör vad de kan. Bidrag från en sponsor ger talangerna viss ekonomisk hjälp på vägen mot de stora målen.

- Vi har en liten budget. Men i till exempel Holland, där VM hålls, kan ett proffskontrakt ge en halv miljon om året. Det finns rätt stora pengar att tjäna och det vet de om, säger Andreas och nickar mot sina tre adepter. Man kan bli proffs och få bra sponsorkontrakt. I Japan finns sprintåkare som drar in tio miljoner om året, säger han.

Systrarna Wallin inledde tidigt sina karriärer på skridskor, men i en helt annan gren.

- Konståkning, säger Paulina. Men sen bytte jag skridskor. Det var just det här med att åka fort som var roligt. Att det blev sprint beror på att jag är mer explosiv än uthållig.

Claudia instämmer. I explosivitetsträningen har tyngdlyftning varit ett inslag som lett in Paulina och Claudias karriärer på ett sidospår. De har bra nationella resultat i sina respektive åldersklasser. Claudia har svenskt rekord i 48-kilosklassen med lyft på sammanlagt 97 kilo.

ANNONS

- Vi är väldigt tävlingsinriktade, säger Claudia om sig och systern. Men de förnekar bestämt att det skulle finnas någon missunsamhet mellan dem.

- Vi tränar och tävlar ju varje dag mot varandra, säger Paulina. Men man blir mer sur på sig själv än någon annan när man förlorar.

Joel Erikssons karriär började på samma ställe som han nästan dagligen tränar på - Ruddalens is.

- Jag var uppe med familjen en dag när jag var sju bast. Jag var bra utvecklad för min ålder och åkte, enligt min förra tränare, på min storlek. Sen blev jag ikappväxt. Då tog det emot lite, men jag fortsatte, säger Joel som började tävla med inlines på fötterna i stället för vanliga skridskor.

- Men traditionen och kunskaperna som finns här gjorde att det blev vanlig skridsko.

Alla tre har testat shorttrack, en ny gren som även den finns i OS, men som inte ger samma träningsmöjligheter i Sverige och Göteborg. Shorttrack går snabbt, är mer riskabelt än vanlig skridsko och åks på hockeyrink. Joel, Paulina och Claudia gillar sporten, men är överens om att man måste välja väg.

Valt väg är precis vad de har gjort. Paulina studerar till engelsklärare och Claudia avverkar det sista på gymnasiet. Båda med idrotten i fokus. Joel gör ... ingenting, kommer de tre fram till med ett spontant skratt.

ANNONS

Holland och sprint-VM är nästa anhalt i resan mot toppen.

fakta

fakta

Ålder:

Klubb:

Största meriter:

Ålder:

Klubb:

Största meriter:

Ålder:

Klubb:

Största meriter:

ANNONS