Travstjärnan Robert Bergh – hästen blödde efter lopp på Åby

Den svenske travtränaren Robert Berg har blivit åtalad för brott mot djurskyddslagen. Han anmäldes av Åbys banveterinär efter att en häst lämnat blodiga spår efter sig och enligt åklagaren har han orsakat lidande för hästen. – Det har absolut inte varit tal om någon smärta, säger Bergh som förnekar brott.

ANNONS
|

Det var i mars i år, på Robert Berghs hemmabana Åbytravet, som händelsen inträffade. Efter ett lopp noterade banveterinären att något var fel med Berghs häst. I åtalet står det:

”Robert Bergh har i egenskap av ansvarig tränare utsatt en häst för lidande genom att han låtit hästen starta i en travtävling utan hovbeslag. Blödande sår har under loppet uppstått på två av hästens hovar genom förslitning av sulhornet.”

Åklagaren Annika Boman förklarar:

– Jag är inte någon expert på trav men banveterinären har gjort en anmälan eftersom hästen lämnade blodiga spår efter sig. Hästen har gått utan hovbeslag på alla fyra och det är ju inte meningen att de ska blöda efter ett lopp. Och det ligger på tränaren att förebygga att sådant händer.

ANNONS

Robert Bergh, som förnekar brott, menar att händelsen inte är så allvarlig som åtalet gör gällande.

– Det ser ju inte bra ut när hästen blöder, men han har inte lidit. Det är som att skrapa en armbåge eller blöda näsblod, det är jäkligt tråkigt att det har hänt, men det har absolut inte varit tal om någon smärta, säger Bergh.

I åtalet står det att ”Robert Bergh begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet”.

– Att någon har har haft uppsåt är nog svårt att styrka i ett sådant här fall, men däremot har han varit oaktsam. Han borde ha förstått och agerat på ett annat sätt, säger åklagare Annika Boman.

Enligt Bergh så var det underlaget som gjorde att hästen började blöda.

– De bytte efter första loppet och beslutade att lägga på ett väldigt grovt material. Det sliter på hovarna och det har varit problem med det tidigare. Hästen hade så mycket hov kvar att det ska vara helt omöjligt att slita ner egentligen, säger Bergh.

Robert Bergh är en av svensk travsports stora profiler och hans stall har genom åren kört in omkring 140 miljoner kronor. Vad följden blir för Bergh om han fälls vet han inte.

ANNONS

– Det är bara så tråkigt. Jag jobbar med detta dagligen och har gjort 20 000 starter. Hästen mår inte dåligt och är inte halt eller någonting. För mig är det ingen stor sak, även om det är tråkigt att det uppstod blodvite. Men vad som händer i en rättegång, det har jag ingen aning om, säger Bergh.

ANNONS