Tränaren ryter ifrån efter skolskjutningen: ”Nu är det nog”

Timmar efter skolskjutningen i Texas spelade NBA-laget Golden State Warrior match i delstaten. Då röt tränaren Steve Kerr ifrån mot vapenlagarna i landet.
– När ska vi göra något åt det här? Jag är trött på tystnaden. Nu är det nog.

ANNONS
|

På tisdagen sköts 19 barn och två vuxna ihjäl i en skolskjutning i Uvalde i Texas. En 18-årig misstänk gärningsman sköt till döds i samband med polisinsatsen på plats.

Efter händelsen visar flera basketprofiler bestörtning och ilska. En är NBA-laget Golden State Warriors tränare Steve Kerr. Timmar efter dådet spelade hans lag slutspelsmatch mot Dallas Mavericks i samma delstat där skjutningen ägt rum.

På presskonferensen fokuserade Kerr på skolmassakern i stället för på basketen.

– Just nu spelar inte basket någon roll. Barn har dött knappt 65 mil härifrån. Under de senaste tio dagarna har vi haft äldre svarta människor som har dödats på matvarubutiken i Buffalo och asiatiska kyrkobesökare dödade i södra Kalifornien. Nu har vi alltså haft mördade barn. I skolan, säger tränaren.

ANNONS

– När ska vi göra något åt det här? Jag är trött. Jag är trött på att ge kondoleanser till förkrossade familjer. Jag är trött på tystnaden. Nu är det nog.

”Det är patetiskt. Jag har fått nog”

Washington Post skriver att Steve Kerr länge har förespråkat strängare vapenlagar i USA och att han har en personlig koppling till det dödliga vapenvåldet: 1984 sköts han pappa ihjäl i Beirut.

– Vi hålls som gisslan av 50 senatorer som vägrar rösta om tuffare lagar, trots att det är vad Amerika vill ha. Det är patetiskt. Jag har fått nog, avslutar Kerr presskonferensen innan han lämnar podiet.

Efter matchen, som Dallas vann med 119–109, säger spelare i båda lagen att det var svårt att fokusera på basketen. Golden States stjärna Stephen Curry:

– Jag har barn. Jag skickar dem till skolan varje dag. Jag lider med föräldrarna just nu.

Dallas Wings Arike Ogunbowale sa enligt ESPN:

– Någonting måste hända. Vi kan inte fortsätta säga ”vila i frid” till folk var och varannan dag.

LeBron James: ”Måste bli en förändring”

Även Los Angeles Lakers superstjärna LeBron James har uttalat sig om tisdagens skolskjutning.

”Det här är barn och vi fortsätter att utsätta dem för skada i skolan. Seriöst, "I SKOLAN" där det ska vara säkrast!” skriver han på Twitter.

ANNONS

Han fortsätter:

”Det måste helt enkelt bli en förändring!”

LÄS MER:Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

LÄS MER:Joe Bidens tal i natt efter dödsskjutningen

ANNONS