Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Träbåtar från 30-talet gör upp i EM på Marstrand

I helgen avgörs EM-seglingar i Marstrandsfjorden – med träbåtar byggda innan 1940.
– Det är bland de vackraste båtar som skapats, säger Robert Sinclair, ordförande i Göteborgs Seglarklubb GSK.

Det pågår annorlunda seglingstävlingar i Marstrandsfjorden i helgen. Ett fält bestående av nio båtar i EM för klassiska 12-metersyachter. Tillsammans med resultat från liknande seglingar i Skagen förra veckan ska en segrare koras. Tävlingarna i Marstrand inleddes under fredagen och avslutas på söndag.

– Det var perfekt idag (fredag) med två seglingar. Det var bra vind och relativt mycket sjögång, säger Robert Sinclair, ordförande i Göteborgs Seglarklubb GSK.

GSK arrangerar tävlingen i samarbete med Göteborgs kungliga segelsällskap GKSS och Marstrands seglarsällskap MSS och Robert Sinclair menar att helgens tävlingar är något utöver det vanliga.

– Jag vet inte när det gjordes senast, det händer inte varje år i alla fall. Så det här är en unik tillställning.

"Segling är segling"

De nio båtarna som utgör helgens startfält kommer från Tyskland och Danmark och är byggda i trä – alla nybyggda 1939 eller tidigare. Den äldsta, båten Heti, är byggd redan år 1912.

– Det är bland de vackraste båtar som har skapats, säger Robert Sinclair.

Vad skiljer de här båtarna från moderna segelbåtar?

– Ojojoj, det är massor! Det går nästan inte att svara på. Segelbåtar har utvecklats genom åren. Men segling är ju segling och de här seglas som klassiska fina segelbåtar.

Det kommer köras två till tre seglingar per dag under helgen, beroende på vädret, men för den som kommer till Marstrand för att kolla närmre på de gamla båtarna menar Robert Sinclair att man har bäst chans innan och efter seglingarna.

– Själva seglingarna går en bra bit ut i fjorden så man ser båtarna framförallt när de ligger vid kajen före start och sen när de kommer in på eftermiddagen. Men man kan ha egen båt och komma ut och se tävlingarna nära.

Kan nå en bred publik

Robert Sinclair hoppas på mycket publik vid Marstrandsfjorden i helgen – och på fortsatt bra seglingsväder.

– Förhoppningarna är att det ska bli bra seglingar med bra vind och naturligtvis gärna sol och åtminstone inte åska och hällregn. Och sen är det jätteroligt om det kommer ut mycket folk och vill se båtarna.

Sinclair tror att tävlingarna kan nå en något bredare publik än andra tävlingar, med moderna båtar.

– Det lockar nog en lite annorlunda publik, som älskar de här enastående vackra båtarna. Men många är nog samma annars, de som bara älskar segling, säger Robert Sinclair.

Startfältet i Marstrand:

Heti 1912

Thea 1918

Vanity V 1936

Trivia 1937

Wings 1937

Anita 1938

Sphinx 1939

Jenetta 1939

Vim 1939

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.