Tove Alexandersson är storfavorit under West Coast Trail.
Tove Alexandersson är storfavorit under West Coast Trail. Bild: MAXIM THORE

Tove Alexandersson storfavorit i West Coast Trail

Startskottet har gått – under tre dagar ska flera elitidrottare springa 75 kilometer i tävlingen West Coast Trail.
– Det här blir en ny typ av upplevelse, säger orienteringsstjärnan, tillika storfavoriten, Tove Alexandersson.

ANNONS
|

Icebug Xperience West Coast Trail inleddes under fredagsmorgonen och under tre dagar kommer tre etapper att springas.

Smögen till Ramsvikslandet, Bohus-Malmön till Hovenäset, samt en sträcka som börjar och slutar i Hunnebostrand.

Sammanlagt sträcker sig loppet över 75 kilometer kring den pittoreska västkustidyllen.

I startfältet finns det en hel del kända namn. Damsidan finns bland annat förre skidstjärnan Anna Haag Jönsson, men storfavoritskapet får ändå orienteringsstjärnan Tove Alexandersson ta på sig.

– Det här blir en ny typ av upplevelse för mig som jag ser fram emot väldigt mycket. Jag gillar att springa traillopp som går i fina miljöer och utmanande terräng så att man får uppleva mer än att bara att tävla, och det jag har sett av loppet på bilder och filmer ser helt fantastiskt ut, säger Alexandersson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Även på herrsidan finns det en tidigare skidåkare. Nämligen Anna Haag Jönssons make, Emil. Precis som sin fru kommer han dock få tuff konkurrens från en elitorienterare.

OK Linné-löparen Rasmus Andersson har sett fram emot tävlingen.

– Jag är verkligen taggad för det här, det ska bli kul att springa tre dagar i rad. Taktiken får bli att inte ta helt slut på de första etapperna utan ha krafter kvar till sista dagen. Den här våren och sommaren har jag tränat med ett gäng marathonlöpare hemma i Uppsala, men de senaste veckorna har jag försökt förbereda mig genom att springa mer trail och orientering igen, sa han inför loppet.

Totalt är det omkring 400 personer som kommer springa, på elitsidan är det 50 herrar och lika många damer. För att corona-anpassa tävlingen har man spridit ut grupperna. Bland annat springer damerna och herrarna etapperna i olika ordning.

ANNONS