Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tove Alexandersson snabbast över hällarna i Bohuslän

Coronapandemin gav orienteringsstjärnan Tove Alexandersson möjlighet att springa tredagarslopp längs kusten i Bohuslän.
Och hon gjorde det nästan en timme snabbare än tvåan i loppet, Anna Jönsson Haag.
– Det hade varit kul att springa tillsammans med killarna, då hade jag kanske kunnat pusha på lite mer, säger 27-åringen.

I helgen arrangerade Icebug West coast trail i Bohuslän – 66 kilometer löpning på tre dagar.

En etapp gick mellan Smögen och Ramsvikslandet, en mellan Bohus-Malmön och Hovenäset och en hade start och mål i Hunnebostrand.

Förhandsfavorit på damsidan var orienteringsstjärnan Tove Alexandersson som i och med coronapandemin kunde ställa upp i tävlingen.

– En vanlig säsong krockar det ofta med tävlingar så det var kul att det här loppet blev av och att jag kunde vara med, säger hon.

27-åringen infriade förväntningarna och vann med nästan en timme till tvåan i damklassen, den förre landslagsåkaren i längdskidor Anna Jönsson Haag.

– Det var jättekul att komma hit och springa. Jag har inte sprungit här tidigare och det är ju väldigt speciell miljö längs kusten med alla berghällar, säger Alexandersson.

Svårt att få in tävlingskänslan

På grund av coronapandemin startade deltagarna i mindre grupper och damerna och herrarna sprang etapperna i olika ordning.

Alexanderssons tid, 4 timmar och 55 minuter, var bara tio minuter långsammare än herrsegraren Rassmus Anderssons och hon blev tvåa totalt i tävlingen.

– Vi sprang ju inte samtidigt som killarna så det var ju lite olika förhållanden. Jag har ju sprungit helt ensam hela tiden egentligen så det var lite svårt att få den riktiga tävlingskänslan. Det hade varit kul att springa tillsammans med killarna, då hade jag kanske kunnat pusha på lite mer.

Även om terrängen och tävlingen var ny för Alexandersson är hon van att springa långt.

– När man springer tre dagar i rad kan man inte springa slut på sig direkt. Distansen är lite mer som jag är van vid. Nu var det runt 90 till 100 minuter per dag och det är ju ungefär som en långdistans i orientering.

Nästa: SM i Göteborg

I pandemins spår har orienteringstävlingar ställts in på löpande band. Men om två veckor avgörs orienterings-SM i Göteborg och då är det dags för Alexandersson att ge sig ut med kartan och nummerlappen igen.

– Jag ser väldigt mycket fram emot det. Jag tror det kommer bli värdigt rolig terräng och bra banor. Det ska bli roligt att tävla i orientering igen, det har det inte blivit så mycket av i år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.