Tove Alexandersson slagen – Sara Hagström tog EM-guld

Det blev svenskt guld under sprint-EM i orientering.
Efter flera år av misslyckanden fick Sara Hagström till sist utdelning och vann före storfavoriten Tove Alexandersson.
– Det var väldigt oväntat, men plötsligt händer det, säger guldmedaljören.

ANNONS
|

På Veronas gator, bland bilar och folk, trodde de flesta på Tove Alexandersson inför onsdagens sprint.

Men den svenska stjärnan fick se sig slagen av landsmaninnan Sara Hagström, som tog hem karriärens första individuella mästerskapsmedalj.

– Trägen vinner. Jag har varit med i så många år nu och funderat på hur länge ska man behöva hålla på och vara fyra hela tiden. Men nu så, äntligen. Tips till alla där ute: ge inte upp, säger 28-åriga Hagström, som till vardags tävlar för IFK Göteborg, till SVT.

Bronset gick till schweiziskan Simona Aebersold.

Alexandersson kunde dock trösta sig med att hon i och med andraplatsen tog hem totalsegern i världscupen för nionde året i rad.

ANNONS

– Superkul för Sara, jag unnar henne verkligen det. Hon var så nära medalj så sjukt många gånger, så många gånger som det varit stolpe ut så det är jättekul. Hon är så värd att ha marginalerna på sin sida, säger Alexandersson till SVT.

– Jag är glad för Saras skull men jag hade självklart velat vinna. Det är små marginaler. Jag gjorde några misstag i dag som kostade. Men väldigt nöjd med att jag vann världscupen, säger hon till TT.

Fler planer utöver än att "ta ett lopp i taget" har orienteringsstjärnan inte för EM.

Under första dagen av sprint-EM i Italien blev det svensk medaljmiss med liten marginal på herrsidan där Martin Regborn blev fyra.

Fakta: Så fortsätter sprint-EM i Italien

Fredag: Sprintstafett i Soave.

Söndag: Knockoutsprint i Vicenza.

Svenska laget: Damer: Tove Alexandersson, Emma Bjessmo, Sara Hagström, Tilda Johansson, Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson, Lina Strand, Josefin Tjernlund, Vilma von Krusenstierna, Tilda Östberg.

Herrar: Oskar Andrén, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman, Jonatan Gustafsson, Axel Granqvist, August Mollén, Martin Regborn, Emil Svensk, Isac von Krusenstierna.

ANNONS