Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tour de France slopar podium girls

Tiden för kvinnor som kysser etappsegraren i Tour de France är förbi.
Efter kritiken mot upplägget slopar nu organisationen kring tävlingen så kallade podium girls, det skriver cyclingnews.com.

2018 slopade Formel 1 så kallade grid girls, tjejer, ofta lättklädda, som som visar startnummer inför loppen.

– Grid girls har varit en del av sporten i årtionden men vi känner att det inte passar våra värderingar eller dagens samhällsnorm. Vi tycker inte att det är lämpligt eller relevant för Formel 1 och fansen, sa marknadschef Sean Bratches på Formel 1:s hemsida då.

LÄS MER: Grid girls försvinner från Formel 1 – trots förarnas ilska

Då väcktes även frågan kring podium girls inom cykelsporten. Grand Tour-tävlingen Vuelta a España har redan slutat med kvinnor som kysser segraren och delar ut blommor på podiet efter etapperna. I samband med Formel 1:s beslut om grid girls rapporterades det att tävlingsorganisationen bakom världens största cykeltävling, Tour de France, diskuterade att slopa podium girls.

LÄS MER: Cykelvärlden tar jämställdhetssteg

Ersätts av värdar

Men först nu, 2020, blir det verklighet.

I årets upplaga av tävlingen, som på grund av coronapandemin skjutits fram från juli till augusti/september, ersätts podium girls av en kvinnlig och en manlig ”värd” som kommer assistera etappsegrare och ledare i det olika klasserna med tröjpåtagning och blommor på podiet, det skriver cyclingnews.com med hänvisning till den franska radiokanalen Europe 1.

Upplägget med podium girls har kritiserats för att vara sexistiskt och gammaldags och enligt sajten samlades det 2019 in 38 000 namnunderskrifter från personer som motsatte sig fenomenet med podium girls.

I årets upplaga av tävlingen, som startar i Nice den 29 augusti, kommer det på grund av risken för smittspridning vara färre personer än vanligt på podiet efter etapperna och bland annat kommer det alltså bara två ”värdar” i stället för podium girls.

LÄS MER: Fyrfaldige mästaren petas från Tour de France

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.