Torleif Syrstad och Emilie Fleten vinner Vasaloppet 2024

Det blev dubbel norsk seger i det 100:e Vasaloppet genom Torleif Syrstad och Emilie Fleten.
17-årige svensken Alvar Myhlback tog en sensationell tredjeplats.
– Det betyder allt. Det är så underbart, säger Myhlback till SVT.

ANNONS
|

I plusgrader, dimma och regn avgjordes det 100:e Vasaloppet mellan Berga by i Sälen och Mora. Det blev dubbla norska segrar och en svensk sensation på pallen.

Tidigt i loppet var en grupp på fyra herråkare loss. Lager 157-åkaren Alvar Myhlback tillsammans med tre norrmän; lagkamraten Torleif Syrstad, Team Ragde Charges Johan Hoel och Team Eksjöhus Thomas Ödegaarden. I Mångsbodarna, efter 24 kilometers åkning hade kvartetten en ledning på en och en halv minut på femman Johan Tjelle och över två minuter till klungan.

Avståndet fortsatte att öka. Med två mil kvar skapade Torleif Syrstad en lucka till de andra tre och med drygt en mil kvar ledde han med över två minuter och 23 sekunder. Klungan hade då närmat sig Myhlback, Hoel och Ödegaarden och var då två minuter och 20 sekunder bakom.

ANNONS

Syrstad var aldrig hotad på slutet och defilera in i mål i Mora i det 100:e Vasaloppet med segertiden 3 timmar, 52 minuter och 43 hundradelar.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det har varit en dröm sedan jag åkte mitt första Vasalopp 2016, säger 29-årige Syrstad till SVT.

Alvar Myhlback på pallen

Nästan fyra minuter senare kom Myhlback, Hoel och Ödegaarden till målet och den svenske 17-åringen spurtade till en tredjeplats – som yngst någonsin. Tvåa blev Johan Hoel.

En rörd Alvar Myhlback hade svårt att hitta orden framför SVT:s mikrofon.

– Det är helt sjukt. Jag vet inte vad jag ska säga. Torleif vinner och... det är helt sjukt. Jag kan inte förstå det.

Om sin tredjeplats säger han:

– Det betyder allt. Det är så underbart.

Fjolårsvinnaren Emil Persson, även han från Lager 157, slutade femma. Tre Lager 157-åkaren topp fem alltså. En uppmärksammad start var norrmannen Petter Northug, han slutade på 18:e plats, nästan nio minuter efter Syrstad.

Emilie Fleten segrare igen

17-årige Myhlback fick förra året dispens att tävla i Vasaloppet som 16-åring, trots att åldersgränsen då var 19 år. Han slutade då sensationellt åtta.

ANNONS

Inför i år är åldersgränsen sänkt till 17 år.

Även i damklassen blev det norsk seger. 31-åriga Emilie Fleten, Team Ramudden, skaffade tidigt en stor ledning. I Mångsbodarna ledde hon med en minut och 19 sekunder före tvåan, landsmaninnan Magni Smedås.

Med knappt halva loppet kvar var fjolårssegraren Fletens ledning nästan fyra minuter stor och med två mil kvar var den ledningen intakt.

Fleten, säsongens dominant i Ski Classics, kunde precis som landsmannen Syrstad defilera in i mål – trots att hon med knappt tre mil kvar spydde i spåret. För andra året i rad fick hon kliva högst upp på pallen i Mora.

– Det har varit en tuff dag, verkligen en dag när man fått kämpa från start till mål. Det är stort att stå här igen med kransen, det betyder mycket, säger hon till SVT.

Segertiden blev 4 timmar, 23 minuter och 6 hundradelar. Hon slutade på 78:e plats totalt.

– Unikt att ligga så högt upp i herrklassen. Och bättre än de allra flesta elitsatsande herrarna också, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Även andraplatsen gick till Norge, genom Magni Smedås, som var nära tre minuter bakom Fleten i mål. Trea blev finskan Kati Roivas.

ANNONS

Bästa svenska i damklassen blev Karolina Hedenström som slutade fyra, 16 minuter efter Fleten. Ida Dahl slutade femma.

LÄS MER:Northug hyllar Myhlback: "Hungrig varg"

LÄS MER:Tumult vid upploppet i Vasaloppet

LÄS MER:Talangens hälsning till Northug: "Kommer få slita"

LÄS MER:Vasaloppet – här är alla utmaningar

LÄS MER:Guide: Vasaloppets 100-årsjubileum

ANNONS