I höstas presenterades idrottssatsningen "Damerna Först”, ett projekt med målet att lyfta damidrotten. Efter en paus på grund av avhopp från Frölunda HC är satsningen nu tillbaka med ny utformning.
I höstas presenterades idrottssatsningen "Damerna Först”, ett projekt med målet att lyfta damidrotten. Efter en paus på grund av avhopp från Frölunda HC är satsningen nu tillbaka med ny utformning. Bild: Roger Larsson

Toppklubbar går ihop för att lyfta damidrott i projektet ”Damerna först”

I höstas presenterades idrottssatsningen ”Damerna först”. Men strax efteråt hoppade Frölunda HC av och projektet lades på is. Nu är satsningen med målet att lyfta damidrotten tillbaka igen – med klubbar från hela Sverige.
– Vi landade i att satsa på en riksnivå istället, och det känns så jäkla bra, säger grundaren och fotbollsikonen Lotta Schelin.

ANNONS
|

Genom att samla tio av landets bästa och mest framgångsrika föreningar inom fotboll, ishockey och handboll hoppas den nya satsningen ”Damerna först” kunna lyfta den svenska damidrotten till en ny nivå.

Kunskapsutbyten och ekonomisk stöttning är två saker grundarna Lotta Schelin, Åsa Nathell och Lisa Wadell hoppas ska leda till förändrade förutsättningar för de involverade klubbarna.

– Det finns väldigt mycket kunnigt folk både kring vår organisation och kring klubbarnas, så man kan göra så otroligt mycket bra och roligt. Det finns också ett driv hos alla, så jag ser fram emot att dra igång det här och se vart det landar, säger Lotta Schelin.

ANNONS

Blandade bud från föreningarna i Göteborg

Från Göteborgstrakten finns både fotbollen och handbollen representerad genom BK Häcken och IK Sävehof. I den initiala presentationen av satsningen förra året representerades även Ishockeyn genom Frölunda HC, men i höstas valde de att hoppa av projektet med motiveringen att det stred mot föreningens sätt att arbeta med sitt partnerkollektiv.

– När du är partner till Frölunda så är du partner till all vår verksamhet. Ungdomsverksamhet, damer, herrar, vårt samhällsengagemang och hela biten. Och vi säljer inte damerna separat, sa ordförande Mats Grauers till Göteborgs-Posten då.

Frölundas avhopp ledde till en paus där projektet utvärderades och reviderades. Satsningen utvidgas nu från att vara lokal, till att bli nationell. Lotta Schelin menar att avhoppet gav möjlighet för reflektion och att det blev ett sätt för grundarna att jobba igenom projektet ordentligt.

– När situationen blev som den blev fick vi liksom bara bryta ihop och komma igen. När vi gjorde det landade vi i att istället satsa på en riksnivå och det känns så jäkla bra. Får man bäring i detta kan man jobba framåt och sedan ta ner det på regional och lokal nivå.

Trots projektets paus följde både BK Häcken och IK Sävehof med i den nya utformningen av satsningen. För Schelin var det en självklarhet att just de två föreningarna skulle vara en del av ”Damerna först”.

ANNONS

– Det säger ju sig självt, Sävehof, SM-vinnarna som är cementerade som en av de absolut bästa klubbarna i Sverige. Det var inget snack om saken att det var dem vi ville ha. Och sen Häcken som både ligger i framkant i damallsvenskan och cupspel, men också i hur de jobbar jämställt kring sin sponsring och hur de har jobbat med dam- och herrsidan, det klart att det är exempel som man vill följa.

Lotta Schelin fortsätter:

– Det är två stycken klubbar som såklart är superviktiga för att satsningen ska få bäring och att erfarenhetsutbytet blir intressant från alla håll. Det är jättefina klubbar att ha med och jag är jätteglad för det.

När satsningen presenterades i höstas träffade Göteborgs-Posten Filippa Curmark från BK Häcken, Hanna Olsson från Frölunda HC, Johanna Bundsen från IK Sävehof och Lotta Schelin.
När satsningen presenterades i höstas träffade Göteborgs-Posten Filippa Curmark från BK Häcken, Hanna Olsson från Frölunda HC, Johanna Bundsen från IK Sävehof och Lotta Schelin. Bild: Paul Wennerholm

Från att hitta företag till att fylla läktare

Den första prioriteringen för projektet är enligt Schelin att hitta företag som tror på damidrotten och kan bli samarbetspartners till projektet. Hon tror att det finns stora bolag som ser en vinning med att investera i damidrotten och jobba med jämställdhetsfrågan.

– Det känns som en win-win, jag kan inte se vad man inte vill vara med på. Här finns alla möjligheter att bryta mark på riktigt. Det stora jobbet är gjort, nu ska vi försöka skapa förutsättningar för att fortsätta helt enkelt.

Har du några konkreta exempel på vad det är ni kommer att arbeta med i framtiden?

ANNONS

– Det är som med allt. Vi vill att alla ska förstå vad ”Damerna först” är och hur man kan gå samman och jobba vidare tillsammans. Rent konkret så är det allt från att jobba med event som redan finns ute i klubbarna till att jobba med att fylla läktare. Där tror jag att vi kan bli jätteviktiga, säger Lotta Schelin.

Hon fortsätter:

– Jag tror varenda liten kotte där ute i varenda klubb vet att det är den viktigaste och knivigaste frågan för alla. Får man igång ett bra publikflöde, man får publik som är återkommande, då kan man börja bygga något på riktigt. Nyckeln är alltid att fylla läktarna.

Schelin: ”Tillsammans kan man bli sjukt starka”

Framtidsvisionerna för projektet är stora. Lotta Schelin beskriver att börjar projektet flyga finns alla förutsättningar att även stötta fler lag och idrotter. Drömmen är att bygga en stark rörelse som verkligen gör skillnad för klubbarna, något hon är övertygad om att ”Damerna först” kan lyckas med.

– Jag tror inte att vi är svaret på allt, men jag tror verkligen på projektet och att det kan bli hur bra och hur stort som helst. Det finns liksom det draget på damsidan, man förstår att tillsammans kan man bli sjukt starka.

ANNONS

Föreningarna som är med i Damerna först

Fotboll

BK Häcken

FC Rosengård

Hammarby

Kristianstads DFF

Piteå IF

Ishockey

Djurgårdens IF

Luleå Hockey

MoDo Hockey

Handboll

IK Sävehof

Skuru IK

LÄS MER:Frölunda hoppar av Damerna först-projektet direkt

LÄS MER:Här är storklubbarnas nya superprojekt – för att lyfta damidrotten

LÄS MER:Lindahl: "Bidragit genom att säga vad vi tycker"

ANNONS