Frankrikes senaste stjärnskott Kylian Mbappé har haft en fin VM-turnering.
Frankrikes senaste stjärnskott Kylian Mbappé har haft en fin VM-turnering.

Tonåringen Mbappé om succén: Drömmarnas dröm

Han var inte ens född när Frankrike tog sitt hittills enda VM-guld på hemmaplan 1998. I Ryssland har vindsnabbe framtidsmannen Kylian Mbappé tagit fotbollsvärlden med storm. Tonåringen kallar den stundande finalen för "drömmarnas dröm" – och på söndag vill han helst sova med VM-pokalen vid sin sida.

ANNONS
|

Den franska fotbollslegendaren Zinedine Zidane gjorde två av målen i Frankrikes 3–0-seger i VM-finalen på hemmaplan 1998, och blev stor hjälte.

Ett halvår senare föddes Kylian Mbappé i Paris-förorten Bondy. Han hade som många andra fotbollsungar Zidane som en förebild, men Mbappé tog sin beundran ett steg längre än många andra.

- Jag ville göra allt som Zidane, och jag visste inte var håravfall var så jag frågade om vi kunde klippa en rund ring. Frisören tyckte att jag var galen... Jag var lite i min egen värld på den tiden, har 19-åringen sagt till RMC Sport.

ANNONS

Avgjort två matcher

Nu knappt 20 år senare har Kylian Mbappé växt upp till superstjärna. Redan förra året slog han igenom stort i Monaco med fem Champions League-mål och 15 mål i den franska ligan och sedan gick flytten till huvudstadslaget PSG efter en jätteaffär.

I mästerskapsdebuten i Ryssland har fransmannen tagit nästa steg och nu anar hela världen vem arvtagaren till superstjärnor som Cristiano Ronaldo och Lionel Messi kan vara.

I gruppspelet avgjorde Mbappé mötet med Peru med matchens enda mål, i åttondelsfinalen sköt han ut Argentina med dubbla mål, och i övrigt har fransmannen underhållit såväl publik som motståndarbackar med sina vindsnabba löpningar.

"Drömmarnas dröm"

Men att stå i en VM-final redan nu hade anfallaren aldrig kunnat drömma om.

- Det är ofattbart, drömmarnas dröm, allt, säger han enligt Reuters.

- Jag finner inga ord. Det här kunde jag inte ens tro i mina vildaste drömmar och då är jag ändå en stor drömmare. Vi ska fortfarande ta ett steg till, men vi är redan stolta över det vi gjort, säger Mbappé.

ANNONS

19-åringen spås en lysande framtid, och många tror att han har chansen att bryta Messis och Ronaldos långa dominans gällande Ballon d'Or, priset till världens bästa spelare. Själv har han inte tänkt så långt.

- Jag kunde inte bry mig mindre om det. Jag vill ha VM-bucklan. Jag vill sova med den, har han sagt till TF1.

TT

ANNONS